Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

2024 YEREL SEÇİMLERİ & MEMLEKET MESELESİ

2024 YEREL SEÇİMLERİ & MEMLEKET MESELESİ

Bir haftalık süreçte Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı gibi onur ve şeref duyduğum bir teklifin ve akabinde istişare sürecinin ardından tekrar siz değerli okurlarımla birlikteyim.

Hepinizin bildiği üzere; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen seçim takvimine göre, 1 Ocak 2024 Pazartesi günü başlayıp 31 Mart 2024 Pazar günü oy verme işlemlerinin tamamlanması ile sona erecek olan seçimlerde siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat Salı günü saat 17.00'ye kadar teslim edecek. 3 Mart Pazar günü kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.

Bu süreçte hem seçmenlere hem de belediye başkan ve meclis üye listelerini belirleyen siyasi parti teşkilatlarına pek çok iş düşüyor.

Temel esas ise; siyasi parti teşkilatlarının aday belirlerken liyakate önem göstermesi, seçmenlerin ise liyakat esaslarına göre belirlenmiş adaylar arasından -adayın mensubu olduğu partiyi de bir kenara bırakarak- yerel sorunların en farkında olan bunların çözümü noktasında çalışacağına ve aksi halde de hesap sorabileceğini bilip düşündüğü adayı belirlemek olmalıdır.

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de söylediği gibi; ‘’memleketini en çok seven işini en iyi yapandır’’

Adaylar belirlenirken meslekleri, sosyal hayatları, kişisel ilişkileri itibariyle aday adayları arasından seçim yapılmalı ve seçmen de bu ilke ve esaslarla tercihini en makul ölçüde belirlemelidir.

Belediye başkan adayları ve meclis üyesi adayları belirlenirken; para değil isimler ve liyakat ön plana çıkmalı, meclis üyeliği noktasındaki sıralamalarda da her sıranın fiyatı değil, görevin ağırlığı ve bu göreve layık olan isimler ön planda tutulmalıdır.

Ve yine özellikle yerel seçim sürecinde para, makam, mevki, şahsi hırslar bir kenara bırakılarak siyaset yapılmalı, tüyü bitmemiş yetimin de hakkı gözetilmelidir.

Şüphesiz ki seçilecek olan belediye başkanı; belde ve belediye halkının hak ve menfaatlerini gözetmek, yoksul ve muhtaçlar için ödenek oluşturmak ve bu ödeneği kullanmakla da mükelleftir.

Yerel seçimlerde kimi seçmen adını dahi bilmediği adayın mensubu olduğu parti logosuna oy verirken, kimi seçmen de tanıdığı, bildiği adaya mensubu olduğu parti her ne olursa olsun oy verdiği bilinmektedir.

Bir adayın kendisini tanıtması kadar, tanıtmamasının da oy alabilme potansiyelini artırdığına rastlanabilmektedir.

İyisiyle kötüsüyle 2024 yılı Yerel Seçim takvimi çoktan işlemeye başlamış ve devam etmektedir.

Özetlemek gerekirse; her bir sıraya değer biçilen, 1. Sıranın altı yüz bin TL, 2. Sıranın üç yüz bin TL, 3.Sıranın yüz bin TL olduğu yerde; Kiminin dilinde iken memleket/Kiminin bir çek karnesi gibi elinde/Onlar istikbal kaygısında biz ise insan saygısında olmaya devam edeceğiz.

Seçilenlerin şımarmadığı, ceketimizi assak kazanırız gibi algıların son bulduğu, Anadolu irfanının kazandığı, memleketimizin kazandığı, fakirin fukaranın ihtiyaç sahiplerinin ve mazlumların kazandığı bir seçim süreci geçirmemiz dilek ve temennilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. İbrahim Cihat TANRIKULU Arşivi
SON YAZILAR