Fikret Coşar

Fikret Coşar

Trafiğin Alfabesi

Trafiğin Alfabesi

Okullar açıldı, Konya'nın karmaşık olan trafiği daha da yoğunlaştı. Pandemiden dolayı imkanı olanlar özel araçlarıyla işyerlerine gitmeye başladı, toplu taşıma araçları tercih edilmeyince trafikteki araç sayıları da artınca yolların taşıt yükü oldukça arttı.

Trafik dili / alfabesi, kuralları istisnası hariç (İngiltere ve İngiltere'ye bağlı ülkelerde araç trafiği soldan akar) dünyanın her yerinde aynıdır.

Trafik kurallarını ve yol levhalarındaki işaretleri hiçe sayan kural tanımaz kişiler yüzünden trafik sıkışıklığı daha da artarak iyice çekilmez hale geliyor.

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşanını mı ararsın ki böyle kaza yapan çok. Çünkü sürücünün dikkatinin en az % 60'ı dağılıyor. Araç kendi kendine gidiyor gibi.

Alkollü / sarhoş iken araç kullananlar apayrı bir dert. Daha geçen hafta bir öğrenciye çarpıp ölümüne sebep oldu böyle sarhoş birisi. Öğrenci de üniversite sınavı girmiş ve tıp fakültesini kazanan birisi. Onun hayatını söndürdü bu insafsız sarhoş. Ben de babamı böyle sarhoş bir sürücünün çarpıp kaçması sonucu, çarpmadan değil durup hastaneye götürmediğinden dolayı kan kaybından küçük yaşlarımda kaybetmiş birisiyim. 

Trafiğin Alfabesi

Dünyanın her yerinde trafiğin alfabesi aynı; alkollü araç kullanmak yasak. Fakat dinleyen kim.

Kavşakta ada etrafında dönen araca yol hakkı onun olduğu için yol verilir geçişi, dönüşü sağlanır. Konya hariç dünyanın her yerinde böyledir. Konyalı sürücüler inatla dönen araca yol vermez üstüne üstüne aracıyla gider ve banane senin yol hakkından ben geçeyim de sen öyle dön dercesine arabasını sürer. Hiç de sıkılmadan geçer. Ada da dönüş yapan sürücü de haklı fakat aracına çarpılmış biri olmak istemediğinden benim gibi mecburen durur ve bu belaya, trafik canavarına yol vermek zorunda kalır. Tabii ki istisnalar kavşakta dönen araca yol veren kıymetli sürücüler hariç.

Bir de kağıt, teneke, pet şişe atıklarını derme çatma, plakasız, ışıksız, reflektör /yansıtıcı vb..  lüzumlu cihazların hiç biri bulunmayan araçlarla toplayan sürücülere değinmeden geçemeyeceğim. Tamam geri dönüşüm için bir katma değerleri var lakin durum bu diye trafikte umarsızca tehlikeli bir şekilde dolaşmaları, geçiş üstünlüğüne haiz araç gibi trafikte yol almaları çok kötü. İki teker taktıkları çuvaldan oluşturduğu derme çatma bir el arabasıyla cadde üstünde yaya olarak yol dar olduğunda trafiği de arkasına takıp yol genişleyene kadar önde yaya olarak seyrediyor. Bunların bir disiplin altına alınması lazım. Araçları plakasız, ışıksız, olanlara atık toplama yapma izni verilmemeli. Ben her zaman söylerim en iyi şoför karşımızdaki şofördür. Karşımızdaki şoför iyi olmazsa sen istediğin kadar iyi şoför ol, kuralları uygula karşındaki şoför iyi olmazsa gelir tepene biner.

Herkes birbirine ve haklarına saygı duymalı ve dünyanın neresinde olursa olsun trafik kurallarına uymalıyız. Kazasız belasız, DARBESİZ günler dilerim.

Darbenin her çeşidi kötüdür. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR