Fikret Coşar

Fikret Coşar

ÖZBEKİSTAN SEYAHAT NOTLARI-7

ÖZBEKİSTAN SEYAHAT NOTLARI-7

Özbekistan'a kadar gelip de TAŞKENT'teki EL YAZMASI KUR'AN'I KERİM NÜSHASINI görmeden gitmek olmazdı.

Üçüncü Halife Osman Bin Affan (R.A.) döneminden kalma olduğu bilinen noktasız, harekesiz ve rakamsız el yazması mushafı görebilmek için sabah erkenden özel bir araçla hareket ettik. Semerkant'tan Taşkent'e 500 km yol aldık. Yaklaşık 5 saat yolculuktan sonra başkent Taşkent'e ulaştık. Büyük şehir olduğunu yüksek, çok çeşitli marka arabalardan hemen fark ediyorsunuz.

whatsapp-image-2022-09-14-at-23-03-56.jpeg

Sağ ön taraftaki bina Taşkent nüshasının sergilendiği bina. Sol arka plandaki bina Hazreti İmam CUMA mescidi olarak bilinen yer.

Taşkent NÜSHASINI görecek olmanın heyecan ve sevinci içindeydim.

Nihayet Mushafın sergilendiği binaya ulaştık. Mushaf sayfaları zarar görmesin diye güneş ışıklarından korunmuş loş bir ışık altında, geniş masa üstünde kapalı bir camekan içerisinde sergileniyor.

TAŞKENT NÜSHASI MUSHAF Araf suresinin ayetlerinin bulunduğu sayfa açık vaziyette sergileniyor. Sergilenen Kur' an Kerim yaklaşık her sayfası 60 x 80 cm ebatlarında. Masanın üzerinde camekanın üstü de örtülmüş.

whatsapp-image-2022-09-14-at-23-08-00-1.jpeg

Nihayet yakından inceleme fırsatı bulmuştum. O anki heyecanımı sevincimi anlatamam. Sevdiğine kavuşmuş olmanın mutluluğu içinde Rabbimin bu lütfuna ve ikramına hamdettim. Görmeyi çok arzu ediyordum. Rabbim de oğlumun düğünü vesilesiyle gösterdi iki düğün yapmışım gibi oldu bana.

Taşkent'teki Hazreti İmam Cuma Mescidini de görmenizi özellikle öneririm. Mimarisi harika müthiş bir sanat eseri, muazzam işçilikler var. Taşkent’e gelmişken yıllar önce Kıyamet suresinin 16’dan19. Ayetlere farklı bakışları araştırırken Fahrettin Razi'nin Tefsir-i Kebir adlı kitabındaki ilgili bölümünde ismine benim ilk defa rastladığım KAFFAL EŞ-ŞAŞİ adlı müfessirin de kabrini ziyaret edip ona dua ettim. (Tefsirde ilgili yeri okumanızı tavsiye ederim)

whatsapp-image-2022-09-14-at-23-09-44.jpeg

15-16 Eylül’de ŞANGHAY İŞBIRLİĞİ ÖRGÜTÜ (Ş.İ.Ö.) ZİRVESİ yapılıyor. Zirveye 14 ülkenin devlet başkanları ve 10 uluslararası kuruluşun üst düzey yöneticileri katılıyor. Zirvede iktisadi, ticari ilişkilerin artırılması, ekonomik, yatırım, turizm, kültürel ve insani alanlarda işbirliğinin artırılması yönünde anlaşmalar imzalanması bekleniyor. Bu haberle de Özbekistan seyahat notlarımıza son vermiş olalım. Vesselam.

whatsapp-image-2022-09-14-at-23-12-47.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR