Fikret Coşar

Fikret Coşar

ÖZBEKİSTAN SEYAHAT NOTLARI-6

ÖZBEKİSTAN SEYAHAT NOTLARI-6

Düğün telaşımızı attıktan sonra Semerkant'ı rahat gezebilme imkanı bulduk. Sağ olsun dünürüm Kamal Bey bize rehberlik etti.

Ne kadar tarihi eser varsa ulaşabileceğimiz bizi götürdü.

Şehrin 40 km. dışında bulunan El Buhari diye adlandırılan yerde bulunan meşhur hadis imamı Buhari'nin kabrinin olduğu bölgeye gittik. Yeniden restore edilen yeri görmüş olduk.

Tekrar Semerkant'a döndük ve şehirdeki tarihi eserleri tek tek gezmeye başladık.

whatsapp-image-2022-09-06-at-14-38-09.jpeg

Özellikle görmenizi tavsiye edeceğim yerler; EL TİMUR makber ve müzesi, REGİSTON diye adlandırılan ve tarihte epey hizmet vermiş medreselerin bulunduğu bölge, ŞAH'I ZINDE diye isimlendirilen içerisinde sahabelerden İbni ABBAS diye bildiğimiz Rasulullah'ın amcazadelerinden birinin torununun kabri de var burada. İç içe geçmiş vaziyetteki bu eser sizi tarihte yolculuğa götürüyor. O dönemin sanat eserleri muhteşem sergilenmiş.

whatsapp-image-2022-09-06-at-14-52-35.jpeg

Tevafuken karşılaşıp selamlaştığımız Oktay Kaynarca ve film ekibi bu tarihi alanda yeni dizinin bazı sahnelerini çekiyorlardı.

Oradan Daniel peygamberin kabri diye bilinen bölgeye gittik. Tepelik bir yerde yapılan kabri ziyaret ettik. Dev birinin kabrinin uzunluğu benim adımımla 30 adım. İstanbul’da Yuşa (AS) diye bilen kişinin kabrini hatırlattı bana.

whatsapp-image-2022-09-06-at-14-49-45-1.jpeg

Özbekistan’ın ilk cumhurbaşkanının İslam Kerimov'un kabrinin bulunduğu yerde yapılan cami vb gibi eserleri ziyaret ettik. Hemen yakınında bulunan Timur'un eşi Saray Melik hanımın halk arasındaki lakabı olan "BİBİ Hanım" adı verilen cami ve medreseyi ziyaret ettik.

Şehrin en büyük pazar yerlerinden birini de -ki bizim Konya'daki Muhacir Pazarını andırır- gezdikten sonra yorgun ve fakat mutlu olarak Semerkant turumuzu tamamladık. Devam edecek. Vesselam.

whatsapp-image-2022-09-06-at-14-55-52.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR