Fikret Coşar

Fikret Coşar

ÖZBEKİSTAN SEYAHAT NOTLARI-3

ÖZBEKİSTAN SEYAHAT NOTLARI-3

Semerkant’a ulaştığımızda bizleri büyük oğlum Muhammed'in düğün hazırlıklarının telaşı bekliyordu. Yeni ev kurma telaşı, ihtiyaçlar listesi ve temini için 3-4 gün çarşı çarşı, mağaza mağaza koşuşturduk.

Bu koşuşturma da bize çok ilginç gelen mağaza isimleri denk geldi. Aslında kelimenin köküne aşinayım da Özbekçe yazdığı için önce anlamadım. Mağaza ismi; AYOLLAR KIYIMLARI, BALA KIYIMLARI gibi... Ayol bizim hanımların kendi araların da halen de kullandıkları “Ayol nasılsın” diye birbirlerine hitap ettikleri bir kelime. Ayol: HANIM/BAYAN anlamındaymış. BALA da ÇOCUK demekmiş. AYOLLAR KIYIMLARI: HANIM/ BAYAN GİYİMLERİ anlamında, BALA KIYIMLARI: ÇOCUK GİYİMLERİ anlamındaymış.

whatsapp-image-2022-08-06-at-09-47-16.jpeg

ERKAK KIYIMLARINI okuyunca artık sormama gerek kalmadan ERKEK GİYİMLERİ olduğunu bilir olduk.

Özbek dili kök olarak zaten Türkçe ile çok yakın olduğundan biraz çaba ile anlamaya başladım.

Uchib kelish, uchib Ketish, Chiqish Xush kelibsiz vb. kelimeler az bir çaba ve kök anlamını bildiğimden uçup geliş, uçup gidiş, çıkış olduğunu çözdüm de Xush kelibsiz kefilsizi çağrıştırınca anlamamıştım. Gelin kızım NERGİZ HATİCE'ye sorduğumda HOŞ GELDİNİZ demek deyince o zaman çözdüm.

whatsapp-image-2022-08-06-at-09-53-23.jpeg Caddelerde yürürken işin ilginç tarafı bazı kelimelerde okunuşu bizde avukat kelimesini çağrıştıran OVQAT yazılı iş yerlerini görünce kendi kendime dedim ki yahu burada ne kadar çok avukatlık bürosu var. Buralar herhalde mahkemelere yakın yerler diye düşündüm. Merak edip sordum bu AVQAT kelimesi ne demek avukat mı diye sorduğumda gelin kızım baba dedi bu Özbekçe de GIDA demek deyince o işyerlerinin GIDA satan yerler olduğunu öğrendim. Dışarıdan bilemedim. İçeri girsem çözerdim de, arabayla geçerken görünce bilemedim.

whatsapp-image-2022-08-06-at-09-46-35.jpeg

Özbekistan'da en çok işiteceğiniz kelimelerden biride RAHMET kelimesi. Bu bizim de Allah rahmet eylesin derken kullandığımız manadan çok farklı bir anlamda kullanılıyor; TEŞEKKÜR EDERİM demek. Birine teşekkür edeceğiniz de rahmet deniliyor. Orada bizimle ilgilenen tüm dostlarımıza diyorum ki RAHMET. Devam edecek. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR