Fikret Coşar

Fikret Coşar

ES-SAMED VE SAVM

ES-SAMED VE SAVM

Oruç tutmayı savm'ı bize emreden Es-Samed olan Allah'tır.  Allah'ın Samed ismine bir bakalım; Samed, Esmaül Hüsna’dandır. Hiç bir şeye ihtiyacı olmayan noksansız, tam, kamil olan anlamındadır. Bilakis yerde ve gökte her şeyin ona muhtaç olduğu tek merci Allah' tır.

Varlığına bir şeyin girmesi veya çıkması imkansız, hiç bir şeye muhtaç olmayan manalarına gelir. Allah Teala Samed’dir.

İhlas suresi 2. ayette AllahusSAMED  diye Kur'an'da tek yerde geçer.

Allah'a ait özellikleri eksiltmeye, yok saymaya kalkmakta, bir şeyler ilave etmeye kalkmakta ki bu Allah' a noksanlık izafe etmektir insanı şirke götürür.

Sadece Allah' a has özellikleri Allah'ın astında (mindunillah) başkalarında olduğunu söylemek ve Allah'la birlikte (maşaAllah) başkalarında da var olduğunu söylemekte bunun gibidir insanı şirke götürür, imanını boşa çıkartır.

SOM; Kelimesi özellikle altın için kaplama değil içi dışı dolu olan, saf, katışıksız demektir. Saf altına herhangi bir şey ilave edersiniz değeri azalır, ayarı bozulur, kıymeti düşer.

SAVM'da da dışarıdan ilave olarak ağzımızdan su ve yiyecek vb. şeyleri vücudumuza dahil edildiğinde oruç bozulur. Tıpkı som altına bir şeyler dahil edildiğinde ayarının bozulduğu gibi.

Noksan sıfatlardan münezzeh,  SAMED olan Allah 'a bir takım ortaklar eklemeye kalkmak ona şirk koşmaktır bu eylemin hiç affı bir şekilde yoktur.

Allah'ın dinine hariçten bir şeyler eklemek de ortak koşmaktır. Haşa Allah bilememiş ben bildim ve ekledim demektir.

Aynı şekilde Allah’ın dininden bir şeyleri çıkarmak, iptal etmek, yok saymakta, kişiyi şirke yuvarlar. Allah' a bunu dine fazladan koymuşsun, ben çıkarıyorum demektir.

Hasılı kelam Samed olan Allah'a kesinlikle şirk koşmamak lazım. Şirk koşan kişinin iman ayarı, kalitesi bozulur müşrik olur.

Som altına da başka şeyler katarsın değeri düşer…

Savm/ oruçlu iken ağzına bir şeyler katar, alır yersen içersen savmın / orucun bozulur, değeri kalmaz. Vesselam.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR