Şeyma Savaş

Şeyma Savaş

Seçimin öne çıkanları

Seçimin öne çıkanları

Bir daha geride bıraktık. Öncelikle sonuçların hayırlı olmasını diliyorum. Gelin isterseniz seçime, seçimin şifrelerine bir bakalım.

Öncelikle seçimde öne çıkan 3-4 unsur var. Bunları da tek tek inceleyelim.

İlk önce aday konusuna değinmek gerekir. Millet İttifakı “Kemal Kılıçdaroğlu” ismiyle muhalefeti ikna edememiş gibi görülüyor. Zira aday açıklanmadan önceki tabloya göre Millet İttifakı yüzde 60’larla telaffuz edilmekteydi. Seçim kazanma ustası Recep Tayyip Erdoğan karşısına yanlış aday ile çıkıldığı, Meral Akşener’in “kazanacak aday” vurgusunun boşa olmadığı görüldü.

Tabi muhalefetin yanlış adayı ile birlikte toplumun Erdoğan sevgisi ve ona karşı güveni de atlanmalı.

İkinci olarak milliyetçi oylar öne çıktı. İki bloğa indirgenen bu seçimin belirleyicisi görmezden gelinen üçüncü blok oldu. Türk milliyetçileri hem MHP’nin oylarını yükseltti hem Sinan Oğan’ı seçimin belirleyicisi yaptı. Bu tablo da çok iyi okunmalı. Ümit Özdağ’ın “Suriyeliler” vurgusu da seçmen üzerinde tesirli olmuş.

Üçüncü olarak bakmamız gereken yurt dışı oyları. Uzun zamandır gündemde olan yurt dışı oyları başa baş giden bu seçimlerde belirleyici unsur olarak öne çıktı. Tabi tartışmalar da bundan sonra daha sert olacak. Özellikle muhalefet cephesinden “burada yaşamayan insanlar seçimimizde söz sahibi olmasın!” şeklindeki söylemler artacak. Tabiri caizse tuzu kuru olan gurbetçilerin ve beyin göçü yapmış yurdum insanının burada belirleyici aktör olmasına karşı çıkılacak.

Son olarak seçim stratejilerine bakmak gerekir. Muhalefet bir kez daha Erdoğan’ın tuzağına düştü. Erdoğan muhalefeti terör ile kol kola yürümek ile suçlayıp seçim stratejisini ağırlıklı olarak bu yolda yürütürken muhalefet ise “ekonomi” yerine ya “biz terörist değiliz” ya da halkın gündeminde olmayan “güçlendirilmiş parlamenter sistem” tezleriyle sahadaydı. Oysa bir torba patates soğan ile miting meydanlarına çıksalar bundan daha etkili olabilirlerdi. Zira halen toplumun önemli bir kesiminin gündemi ekonomi ve hayat pahalılığı…

Sonuç itibariyle Erdoğan seçim zaferlerine bir yenisini daha ekledi. Nihai zaferini ise iki hafta sonra ilan edecek. Sonuçlar ülkemiz için hayırlı olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Savaş Arşivi
SON YAZILAR