Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

GERMİYANOĞULLARI

GERMİYANOĞULLARI

Germiyanoğulları Beyliği kurulduğu dönemde oldukça güçlü bir yapıya sahip olmuştur. Özellikle birçok eser vermesi ile ünlü olan bir beyliktir. Ayrıca beylikler arasında ismi en çok bilinen beyliklerden birisi olarak da dikkat çekmeyi başarmıştır. Tabi daha birçok özelliği ile Germiyanoğulları Beyliği tarihteki yerini almıştır.

Germiyanoğulları Beyliği'nin Osmanlı Devleti ile çağdaş bir beylik olduğu bilinmektedir. Çünkü bu beylik Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna yakın bir tarihte kurulmuştur. Germiyanoğulları Beyliği temel olarak Kütahya'da kurulmuştur. Ancak Kula, Simav ve Denizli çevrelerini de ele geçirerek yayıldığı bilinmektedir.

Anadolu Selçuklu Devleti, çökerek dağılmaya başlayınca Anadolu'da işler değişmiştir. Böylelikle Anadolu Beylikleri Dönemi başlamıştır. Bu dönemde Batı Anadolu'da ortaya çıkan Germiyanoğulları Beyliği Kütahya merkezli olarak kurulmuştur.

Germiyanoğulları kurulduktan sonra genişleme politikası izleyerek sınırlarını büyütmüştür. Bundan dolayı Kütahya merkezli olarak bazı yerleri daha ele geçirmeyi başarmıştır. Beyliğin çevresinde ise Osmanoğulları, Hamitoğulları, Saruhanoğulları ve Karamanoğulları bulunmaktaydı. Tabi beylikler arasında farklı kuruluş tarihleri olduğu da bilinmektedir.

Kütahya merkezli kurulan Germiyanoğulları Söğüt ve Domaniç'e yakın bir sınıra kadar ilerlemiştir. Zaten Osmanlı Devleti ile yakınlaşmaları bu sayede kolay olmuştur.

Germiyanoğulları Beyliği 1300 yılında kurulmuştur. Bu yüzden Osmanlı Devleti ile çağdaş kabul edilmektedir.

Osmanlı Padişahı olan Yıldırım Bayezid, Germiyan Beyi Süleyman Şah'ın kızı Devletşah Hatun ile evlenerek Simav, Emet ve Tavşanlı'yı çeyiz olarak almıştı. İlerleyen zamanlarda ise Germiyanoğulları Beyliği'nin başında yer alan II. Yakup anlaşmalara aykırı davranışlar sergilemeye başladı. Bunun üzerine Yıldırım Bayezid Germiyanoğulları'na son verdi. Bu olayın olduğu zaman ise 1390 yılıdır.

1402 yılına gelindiğinde ise Ankara Savaşı patlak vermişti. Bu savaş Osmanlı'da önemli bir çöküş meydana getirdi. Germiyanoğulları'na bundan yararlanarak tekrar kuruldu. Bir süre sonra II. Yakup beyliği tekrar Osmanlı'ya bıraktığını açıkladı ve böylece 1429 yılında Germiyanoğulları Beyliği Osmanlı'ya bağlanmış oldu. Buda Germiyanoğulları Beyliği'nin sonu olmuştur.

Germiyanoğulları'na Ait Önemli Eserler

- Kurşunlu Camii

- Analcı Mescidi

- Çatal Çeşme Camii

- Yakup Çelebi İmaret Külliyesi

- Vacidiye Medresesi

- Balabaniye Medresesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi
SON YAZILAR