Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birine Anadolu topraklarında Konya ev sahipliği yapıyor. Neolitik dönemde insanların ilk yerleşim izlerine ait Çatalhöyük hiç şüphesiz dünya tarihi açısından son derece önemlidir.

Ülkemizde son dönemde geçmiş medeniyetlere ait izlerin araştırılması ve tanıtılmasına olan ilgi devletin ve yerel yönetimlerin desteğiyle de gelişim göstermektedir. Ülkemizde dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Göbeklitepe’den sonra Çatalhöyük’ün de tanıtımı ile birlikte turizm açısından Konya’ya büyük katkısı olacağı aşikardır.

Anadolu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış adeta açık hava müzesi gibidir. Nitekim birçok antik kent girişinde bakanlığın karşılama merkezi olarak yaptığı binalar olmuştur. Bunların bazıları amacına çok uygun tarihi doku ile bütünlük gösterip, gelen ziyaretçilerin beklentilerine karşılık verecek şekilde hitap ederken maalesef kötü sonuçlanan ve istenilen beklentiyi vermeyen örneklerde olmuştur. Bu yapıların hantal, kullanışsız ve amacına uygun olmayan betondan ziyade, o kentin, ören yerinin tanıtımını yapması oradaki yerel mimari dokusu ile bütünlüğe göre tasarlanması son derece önemlidir.

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi de bu anlamda Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı olması sebebiyle öne çıkmaktadır. Toplam 30.000 m2 alan üzerinde, 4500 m2 kapalı alanda Çatalhöyük’e ait ilk kentsel dokunun ve yaşam izlerini gelen ziyaretçilere görsel olarak aktarması açısından çok başarılı bir proje olmuştur. Teknolojinin etkin kullanılması, estetik görsel zengin içeriklerle geçmişin o döneme ait izlerini ziyaretçilerine aktarması açısından örnek teşkil edecek başarılı bir projedir.

Geçmişi 9 bin 500 yıl öncesine dayanan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Çatalhöyük Neolitik Kenti yanında yapılan “Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi” geçtiğimiz gün Sayın Kültür ve Turizm Bakanı, kentin yöneticileri ve idareciler tarafından açılışı gerçekleştirilerek hizmete girdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nın şehrin geçmiş tarihinin tanıtılması ve kentin turizmi açısından son derece başarılı bir projeyi hayata geçirmesi ve bunu farklı disiplinler arası çalışma ile taçlandırması son derece başarılı olmuş. Emeği geçenlere gönülden teşekkürler, yolu geçenlere kesinlikle tavsiye edilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR