Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

16. yüzyıl mimarisinin en güzel kervansarayları arasında

16. yüzyıl mimarisinin en güzel kervansarayları arasında

Konya'nın Ereğli ilçesinde Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sadrazam Rüstem Paşa tarafından 1552 yılında yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Ereğli’deki en önemli kültürel varlıkların başında gelmektedir.

Ereğli ilçe merkezindeki Ulu Cami'nin yanında, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri olan Damat Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan kervansarayın dikdörtgen planlı ve revaklı avlusuyla Osmanlı mimarisinin temel özelliklerini yansıtması açısından son derece önemlidir. Ana duvarı kesme taştan, kemerlerinde ise tuğlaların kullanıldığı yapının odaları ve geniş avlusu ile yapı bir kompleks şeklindedir.

Yapıda; Bağdat Kapısı ve Konya Kapısı adı verilen iki giriş kapısı bulunmaktadır. Üzeri beşik tonozla örtülü Rüstem Paşa Kervansaray'ı 1990’lı yıllarda onarım geçirmiş olup orijinal yapısıyla ayakta durmaktadır. Kervansaray 2018 yılında tekrar yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hayat kazanmıştır.

Osmanlı döneminde bağımsız yapılan kervansaraylardan birisi olan Ereğli Rüstem Paşa Kervansarayı Ereğli’de eski dokunun bulunduğu alanda Ulu Cami ve hamamla bir arada yer almaktadır.

Osmanlı döneminde, İstanbul'dan kutsal topraklara giden üç önemli hac güzergahından biri Ereğli'dir. Karamanoğulları ve Osmanlı döneminde önemli bir hac yolu üzerinde kurulu olan Ereğli’de Rüstem Paşa kervansarayı da hacıların uğrak yeri olmuştur. 16. yüzyıl mimarisini en güzel yansıtan Osmanlı eserlerinden hiç şüphesiz biridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR