Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Noel ve Yeni Yıl Kutlaması

Noel ve Yeni Yıl Kutlaması

Miladi takvime her yıl genellikle 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş gibi adlarla da bilinmektedir. Hristiyanlar arasında Christmas olarak kutlanan bu bayramın kökenine baktığımızda ilginç bir noktaya isabet etmektedir. Noel aslında bir pagan bayramıdır. Kökeni paganizme kadar uzanır. Aralık ayında “Saturnalia” olarak bilinen bir festival kutlardı. Bu festivalde insanlar ağaçlar süsler, hediyeler verir ve tanrılarına şükranlarını sunarlardı. Daha sonra Hristiyanlığın yaygınlaşması ile birlikte kutladıkları festivali İsa (as)’nın doğumunu kutlamak için bir bayram haline getirdiler. Roma döneminden gelen bu pagan inanç bir semavi dinin altında kutlanmaya devam etmektedir. İlk Hristiyanlar da peygamberlerin doğum gününü kutlamazdı ve bu pagan inancı yoktu. Fakat Roma İmparatorluğunun resmi din olarak kabul etmesiyle birlikte M.S. 4. Yüzyılda kutlanmaya başlanmıştır.

Müslümanca Duruş

Biz Noel kutlamıyoruz yeni yılı kutluyoruz sadece diyerek savunma yapmaya çalışan hiç de azımsanmayacak büyük topluluklar bulunmaktadır. Bunlar aynı Christmas’daki gibi noel şapkaları takarlar, Noel Baba kıyafetlerini giyerler, çam ağaçlarını süslerler, birbirlerine hediyeler alırlar. Kendini Müslüman olarak ifade eden grupların pagan adetlerini yapmaları nasıl bir karmaşık ruh halinde olduklarını göstermektedirler. Müslümanlar, peygamberlerin doğum günlerini kutlamazlar. Bununla ilgili herhangi bir delilin olmamasıdır. Eğer İslamiyet’e inanıyorsak ve bu iddiada bulunuyorsak herhangi bir dinin ritüelini yapmamalı ve reddetmeliyiz. Bu konuyla ilgili dinimizde ayetler ve hadislerde mevcuttur. “Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdır. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.” (Maide 51) yine bir Hadisi Şerifte Rasulullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur. “Kim bir kavmi severse, Allah onu onların arasında haşreder.” Yine başka bir hadiste ise Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır. “Kişi sevdiği ile beraberdir.”

Bu minvalde kendimizi Müslüman olarak görüyorsak üzerimizdeki sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Yılbaşı ve noel kutlamaları ile yapılan aşırı tüketim çılgınlığı, taşkınlıklar, ahlaksızlıklar ne yazık ki zirve noktaya ulaşmaktadır. Tarihini ve dinini iyi bilen kişi taklitlerden, sapkınlıklardan uzak olur. Geçmişini bilen bilinçli ve sorumlu bir karakter ortaya koyar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi
SON YAZILAR