Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Dünyada Filistin Uyanışı

Dünyada Filistin Uyanışı

Geçtiğimiz haftalarda Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan Columbia Üniversitesindeki öğrencilerin Gazze eylemleri dünya genelinde büyük bir kıvılcımı ateşlemiştir.

Öğrenciler, üniversitelerin İsrail’in Gazze’deki saldırılarını destekleyen tüm şirketler ile ilişkilerin bitmesini istiyor. Columbia Üniversitesi’nde başlayan eylemlerde yaklaşık 100’den fazla öğrenci gözaltına alındı. Polis üniversite içerisinde kurulan kampları dağıtmaya çalışmış fakat başarılı olamamış eylemler bu sefer ülke genelinde diğer üniversitelere de yayılmıştır. Güney Kaliforniya, Austin, Stanford, Yale ve Harvard gibi üniversitelerde büyük çaplı eylemler başlamıştır. Eylemlere akademisyenlerde katılmış ve öğrencilerle beraber hareket etmişlerdir. Polisin sert müdahalesi sonrası bazı akademisyenler ters kelepçe ile gözaltına alınmıştır. Batı’nın özgürlük anlayışındaki iki yüzlü tavrı da bu gösterilerde net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Avrupa’da protestolar

Amerika’da başlayan gösteriler Gazze’de ateşkes için insanları yeniden bu konuda harekete geçirmiştir. İsveç, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde bazı şehirlerde büyük yürüyüş ve gösteriler gerçekleşmiştir. İnsanlar ellerinde “Katil İsrail”, “Soykırımı durdur”, “Özgür Filistin” gibi yazılı pankartlarla duruşlarını net bir şekilde sergilemişlerdir.

İsrailliler eylemde

Netanyahu hükümetini protesto eden binlerce Yahudi sokaklara döküldü. Ateşkes çağrısı yapan ve takas antlaşmasının kabul edilmesini ve esirlerin serbest kalmasını talep eden binlerce kişi Tel Aviv’de gösteriler yaptı. Polisin sert müdahalesi ile karşılaşan gruplar taleplerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. New York kentinde de İsrail hükümeti karşı da Yahudi cemaatleri de “Özgür Filistin” ve “Ateşkes” çağrısında bulunarak gösteri düzenlediler.

Türkiye ve İslam Ülkeleri

Ne yazık ki Amerika ve Avrupa da olan uyanış Müslüman ülkelerde yok. Ne yeteri kadar eylem ve gösteri yapılıyor ne de İsrail ile ticaret kesilip diplomatik olarak Nota verilebiliyor. Müslümanlar birey anlamında dağınık olduğu sürece devletler bazında da birlikten söz edemeyiz. Eyleme geçmedikçe, birlik olmadan, bir duruş ve tavır sergilemedikten sonra Özgür Filistin demek etkisiz. Lafla peynir gemisi yürümez…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi
SON YAZILAR