Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Nakitsiz Toplum

Nakitsiz Toplum

Dijital para pirimi Bitcoin'in çıkmasıyla birlikte dijital coinlerin sayısı artmaya başlamıştır. Devlet başkanları da coin altyapısını tamamen oluşturup merkez bankası olarak yakın zamanda basacaklarını ifade etmişlerdi. Gündem o kadar hızlı ilerliyor ki yetişmekte zorluk yaşıyoruz. Aynı anda farklı projeleri birer birer devreye sokmaya başlamışlardı. Gıda krizi, iklim krizi, tek dünya devleti, nakitsiz toplum projeleri gibi sayısız projeler birbiriyle bağlantılıdır. Geçen hafta G20 zirvesinde tek dünya devletinin temelleri atılmıştı. Bu bağlamda dijital para birimi de artık daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.

Kredi kartı kullanımı son zamanlarda yeniden artış göstermiştir. Temassız özellikleri ile insanlar artık daha rahat kullanmaya başlamıştır. Pandemi ile yaygınlaştırılan kartlar aslında dijital para için önemli bir pozisyondadır. İnsanlar artık eskisi gibi yanlarında çok nakit taşımıyorlar. Artık para cepte bir ağırlık oluşturuyormuş algısı oluşturuluyor. Konya-Antalya yolunda seyahat ederken yol kenarındaki satıcıların hepsinde kredi kartı geçerlidir yazısını gördüm. Nakitsiz toplum projesinin ne kadar hızlı ilerlediğini de görebiliyoruz.

Toplum psikolojisini çok iyi okuyanlar toplumları istedikleri gibi yönlendirebilmektedir. Nakitsiz toplumun faydalarının olduğunu da iddia edenler var. Daha düşük suç oranlarının olacağını, uluslar arası ödemelerin daha kolay olabileceğini, kağıt ve madeni para basımının durmasıyla maliyetin biteceğini savunanlarda vardır. Fakat nakit kullanmadığımızda mahremiyetimizde ortadan kalkmaktadır. Verilerimiz yaptığımız harcamalara göre kayıt edilmektedir. Çevrimiçi ortamda ne kadar bilgi akışı olursa çalınma oranı da o kadar artmaktadır. Nakitsiz yaptığımız işlemler hacklenebilir. Bu sayede bankadaki paramıza daha rahat el konulabilir. Çünkü herkesin hesabı verileri tutanların elinde olduğu için istedikleri zaman istedikleri sebepleri ileri sürerek el koyabilirler. Kendimden güzel bir örnek vereceğim. Amazon sitesinde e-ticarete başlamıştım. Dropshipping modeli ile stoksuz e- ticaret yapabiliyordum. 6 ay çok güzel devam ederken Amazon bir an da mağazamı hackledi. Yazışmaların nihai sonucunda benim yasal bir iş yapmadığımı belirtip hesabımdaki parama el koydular. Güçlü iseniz kuralları kendinize göre yazarsınız. Nakitsiz topluma geçiş ile eşitsizlik artacak ve insanları aşırı tüketime daha fazla yönlendirebilecekler.

Nakitsiz toplum için sadece kredi kartları olmayacaktır. Mobil ödemler yaygınlaşmakta ve karekod ile ödemelerde azımsanmayacak şekilde artmaya başlamaktadır. İngiltere’de bazı marketler şimdiden nakitsiz alışverişe geçmektedir. Sosyal medya da yaşlı bir amcamız kredi kartı olmadığı için ödeme yapamıyor fakat kendisi parayı ödeyerek nakitsizliğe karşı tavrını net bir şekilde ortaya koymuştu. Toplumlar kıyama kalkmadıkça istedikleri her şeyi uygulayacaklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi
SON YAZILAR