Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Boykot

Boykot

7 Ekim’den beri İsrail vahşeti ile Gazze de soykırım yapılıyor. Çocuk, kadın demeden canice katliam yapan İsrail’i tüm dünya da vicdanlı insanlar protesto etmektedir. Tepkiler küresel boyutta önemli bir yere ulaştı. Ama karşımızda hiçbir kural tanımayan barbar İsrail hükümeti var. 27 Ekim gecesindeki saldırılarda x platformunda iletişim ve internet bağlantısı kesilen Gazze halkı için starlink uydularını aktif hale getirmesi için Elon Musk’a çağrı yapılmıştı. Yüz binlerce atılan tweet sonucunda Elon Musk uyduları aktif hale getireceğini belirterek destek olmuştu. Bu duruma karşı gelen İsrail hükümeti SpaceX ile tüm bağlantıların kesildiğini açıklayarak boykot etmişti.

Protestolar işe yarıyor mu?

Dünya’nın her yerinde büyük gösteriler ve protestolar yapılmaktadır. Türkiye de ise 28 Ekim cumartesi günü Büyük Filistin Mitingi yapıldı. Bu miting yapılmadan öncesindeki gece de İsrail Gazze’yi büyük bir bombardımana tutmuştur. İletişim bağlantısını keserek acımasızca saldırmışlardı. Bu protestoların aslında savaşı durdurmaya tam etki etmediğini göstermektedir. Protesto ederek sadece safımızı belirleyebiliriz. Bir duruş olarak gösterilebilir. Yani bayrak sallamakla, kahrolsun İsrail demekle bu işler düzelmiyor. Bunun için fiili bir adım atılmasının zorunluluk olduğunun artık farkında olmalıyız.

Etkili yaptırımlarından biri boykot

Savaş başladıktan sonra sosyal medya mecralarında İsrail ürünleri hakkında boykot çağrıları yükselmeye başladı. İsrail ürünleri ve onlara desteklerini açıklayan çoğunluğu Amerika menşeili firmalarda boykot listesine dahil edilmiştir. İnsanlar artık devletlerin yapamadığı fiili adımları kendileri atmaya başlamıştır. Büyük zincirleri olan mağazalar, kafeler ve fast food dükkanları boykot süresi içerisinde tepki gösterilen yerlerden olmuştur. Bazıları afişlerle, broşürlerle, kimileri de oturma eylemleri ile tepkilerini dile getirmişlerdir. Medeni şekilde tepkisini gösteren insanları kutluyorum. Sosyal medya’nın etki alanı çok iyi kullanılmıştı. Hayber kalesinin fethi sırasında kaleye sığınan Yahudiler Müslümanlara karşı direniş göstermişti. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz bütün hurma ağaçlarının kesilmesini emretmişti. Ekonomik olarak gelir elde ettikleri kaynaklarının bitmesinden korkan Yahudiler kaleyi teslim etmişlerdi. Bunlar için her şey paradır. Bu yüzden boykotun devamlılığı ve sürekliliği büyük önem taşımaktadır. Onların mallarını almazsanız ölmezsiniz, lakin aldığınız her bir ürün Filistinlilere bomba olarak döner. Boykot silahını iyi kullanmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi
SON YAZILAR