Deniz ÖZTÜRK

Deniz ÖZTÜRK

Ata tohumu "Karakılçık Buğdayı"

Ata tohumu "Karakılçık Buğdayı"

Merhaba dostlar malum Konya ovasında yaşayan insanlarız ve sizlere bu hafta nesli tükenmekte olan Karakılçık buğdayından bahsetmek istiyorum şöyle ki bu buğday türü soyumuzun geçmişine dayanmaktadır yerli buğdayların karakteristik özellikleri ise daha sert olmaları ve çok zor öğütülmeleridir; bütün bu zorluğun içinden ise besin değeri yüksek ürünler ortaya çıkar.

Peki Karakılçık buğdayı en çok hangi yörede yetişir Amik Ovasının hem iklimi hem de toprak değerleri ele alındığında uygunluğu ve bu buğday cinsinin en sevdiği bölgeler arasında olduğu tarım insanları tarafından tespit edilmiştir.

Son yılların çok konuşulan besinler içinde gluten vardır elbette ki gluten denildiği zaman sindirim sisteminin de ortaya çıkan sorunlar yarattığını uzmanlar sıklıkla gündeme getirmektedirler. Fakat değerlendirmeler neticesinde atalardan kalma Karakılçık Buğdayı sindirim sistemi tarafından oldukça faydalıdır. Ve mideye refahlık vermektedir. Besin değeri yönünden oldukça verimli olan bu buğday cinsi içeriğin de potasyum ve fosfor açısından değeri yüksek zengin bir gıda maddesidir. A, E, K, C vitaminleri, demir, lif ve protein oranı da oldukça yüksektir. Lifçe zenginliği ise dikkate değer bir özelliğidir.

Atalık denilen ve bu buğday türlerinin yüzyıllardır atalarımız tarafından ana besin kaynağı olarak kullandıklarını bilmekteyiz. Aslında bir besin grubu diğerlerinde de olduğu gibi tek başına tüm sorunları kaynağı olamadığı gibi mucizeler de yaratması beklenemez bunun gibi durumlar göz ardı edilmemeli ve Karakılçık buğdayındaki besin değerleri sindirim sistemine olan uyumuyla oldukça farklılık yarattığını bilmek araştırmak ve bu tür ata tohumlarına Konyalı olarak önem göstermeliyiz.

O zaman ne yapmamız lazım Türk mutfağının olmazsa olması hamur işlerimizde hem sindirim rahat hem de besin değeri yüksek olan ata tohumlarımızdan Karakılçık buğdayını eksik etmemeli ondan elde ettiğimiz bulgur, un ve öğütülmüş lifçe zengin gıda malzemeleri yemeklerinizde ve mutfağımızdan asla çıkarmalıyız.

Sağlığımız için besin değeri yüksek yiyecekleri yemeyi ihmal etmeyin sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Deniz ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR