Ali Ulurasba

Ali Ulurasba

BARBENHEİMER: İD VE SÜPER EGO

BARBENHEİMER: İD VE SÜPER EGO

Fenomenolojik olarak Barbie id’dir. Oppenhaimer ise süperego’dur.

İyi bir tanıtım fırtınası ölümle yaşamı, arzuyla tatmin sonrasındaki hayal kırıklığını bir araya getirebilir. Barbenhaimer işte tam da bunu yapıyor. Bu coşku verici değil mi? Aylarca salgın hastalık yüzünden evden çıkamayan, büyük kayıplar yaşayan yaşlı dünyamızda insanlar umutlarını kaybetmedi/barbielerine sadakat gösterdi. Bir barbie aptallığı mı yoksa mutlak bir arzuyla hedefine kilitlenme mi? Oppenhaimer yani süper ego yok edici varlığıyla ortalıkta bir Azrail gibi dolaşsa da Barbie yani id o aradır. Ego ise artık bu UZLAŞILMIŞ ÇATIŞMANIN süper kahramanıdır.

Barbie, Christopher Nolan'ın gişe canavarı 2008 yapımı süper kahraman filmi Kara Şövalye'nin (The Dark Knight) gişe rekorunu kırdı. Greta Gerwig'in, popüler Mattel oyuncak serisinden uyarlanan komedi-dram filmi geçen cuma (21 Temmuz) sinemalarda gösterime girdi. Barbie, Nolan'ın son filmi Oppenheimer'la aynı gün gösterime girerken iki yapım "Barbenheimer" diye adlandırılan ortak bir tanıtım fırtınasının tadını çıkardı.

Variety'nin haberine göre Barbie, 24 Temmuz Pazartesi günü ABD gişelerinde 26 milyon dolar hasılat elde etti. Bu rakam bugüne kadar Warner Bros.'un yayımladığı bir filmin ulaştığı en yüksek pazartesi hasılatı. Nolan'ın yönettiği, Batman'in devam filmi Kara Şövalye 24,6 milyon dolarla (enflasyona göre ayarlanmamıştır) önceki rekorun sahibiydi.

Açılış yaptığı hafta sonu ABD'de 162 milyon dolar ve dünya çapında toplam 337 milyon dolar hasılat elde eden Barbie, Warner Bros için halihazırda muazzam bir finansal başarı sağladı. Çocuklara yönelik animasyon filmi Süper Mario Kardeşler Filmi'ni (The Super Mario Bros Movie) geride bırakan bu rakam, açılış yaptığı hafta sonu bu yıl bir filminulaştığı en yüksek miktarı temsil ediyor.

Öte yandan Oppenheimer, ABD'de 80,5 milyon dolar ve dünya çapında 174,2 milyon dolarla, açılış yaptığı hafta sonu daha az hasılat elde etmesine rağmen yine de büyük bir başarı olduğunu gösterdi.

Film, genellikle "Atom Bombasının Babası" diye tanımlanan nükleer bilimci J. Robert Oppenheimer'ın (Cillian Murphy) hayatını konu alıyor.

Oppenheimer, eleştirileri derleyen internet sitesi Rotten Tomatoes'ta mükemmele yakın bir puan alırken, Barbie'nin puanı ondan biraz daha düşük kaldı.

Gişe tabii ki bir yana benim için. Zira BARBENHEİMER son derece önemlidir ki, zaten gişenin göstergesi de bu çatışmanın eseridir.

Uzun lafın kısası yoktur: Herkesin içinde bir Barbenheimer vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ulurasba Arşivi
SON YAZILAR