Yücel KEMANDİ

Yücel KEMANDİ

Yahudiler ve Osmanlı

Yahudiler ve Osmanlı

Bugünkü yazımı okuyanlar okuduktan sonra bu bir komplo teorisi diyebilirler,

Bu yazımız kesinlikle bir komplo teorisi değil gerçektir, bilinmesini isterim.

Yahudiler 1492’de İspanya'dan kovuldu. Sonra ne oldu?

Osmanlı çınarının gövdesine Yahudi cinsi kurt sokuldu.

Bu büyük imparatorluğu silahla, savaş meydanlarında yıkamayan Siyonizm zihniyeti bu tarihte metot değiştirdi.

İspanya yönetiminin kilise ile işbirliği yaparak 31 Mart 1492 tarihinde ülkedeki bütün Yahudilerin, 2 Ağustos 1492 tarihine kadar ülkeyi terk etmeleri üzere ferman çıkarması ile 300 bin İspanya Yahudisi’ne yol göründü.

İspanya Yahudileri bu ferman üzerine vatansız kaldılar.

Avrupa ve Dünyada sadece sultan II. Bayezid kendilerine sığınma hakkı tanıdı 150 bin kadar İspanya Yahudi’si Akdeniz yolu üzerinden Osmanlı topraklarına geldi. Bir o kadar Yahudi de Rusya üzerinden Osmanlı topraklarına geldi. Gelenler, İstanbul ve Selanik'e yerleştirildiler.

Osmanlı ülkesine gelen tüm Yahudiler mal varlıklarını İspanya'da bırakmış yanlarına aldıkları malları da İtalya'da ve uğradıkları diğer Avrupa şehirlerinde yağmalanmış ellerinden alınmıştı.

Osmanlı devleti; eli boş, karnı aç gelen Yahudileri yedirdi, giydirdi, toprak, ev ve iş verdi.

Yahudiler, Osmanlının kendilerine sağlamış olduğu imkanlarla kısa zamanda durumlarını düzelttiler. Bunların bazıları ticari alanda ilerlerken bazıları da devlet kademelerinde önemli makam ve mevkilere geldiler.

Ne kadar güzel bir durum. Toprağını onlara aç; iş, aş, makam ve özgürlük ver; yeme yedir, giyme giydir...

Onlar ne yaptı?

Osmanlı'nın Avrupa karşısındaki yenilgisinin alt yapısını oluşturdular, sonrada bir kurt gibi Osmanlıyı kemirip parçaladılar.

Çünkü. Osmanlı topraklarına yerleşen Yahudiler bir proje sonucu gönderildikleri için devleti içten içe çökmesi için topyekûn tüm imkanlarını seferber ettiler.

Burada bir konuya dikkat çekmek istiyorum;

Bilindiği üzere Müslümanların büyük bir medeniyet merkezi haline getirdikleri Endülüs'ü İspanyollar işgal edince Müslümanları toplu katliama tabi tutmuşlardı.

Ama Yahudileri her hangi bir katliama tabi tutmadan sürgün etmeyi hem de Osmanlı topraklarına göndermeyi tercih ettiler.

Neden acaba?

Çünkü Yahudilerin fitne çıkarma, devletleri içinden yıkma konusundaki maharetleri çok iyi biliniyordu.

O zaman Osmanlı'nın sürekli genişlemesinden ve güçlü bir dünya devleti haline gelmesinden rahatsız olan Avrupa, savaşlarda bu devletin karşısında tutunamamıştı.

Osmanlı, 1453'te İstanbul'u fethederek Hristiyanlığın köklü bir devleti olarak görülen Bizans İmparatorluğu'nu ortadan kaldırmış bununla yetinmemiş Avrupa'nın ortalarına kadar uzanmıştı.

Osmanlıyı yıkma konusunda bu işi en iyi yapabilecek ırkın ise devletleri yıkmada binlerce yıllık tecrübeye sahip oldukları bilinen Yahudiler olduğu düşünülmüş ve görevlendirilmişti.

Bu yüzden İspanya krallığı Endülüs'ü ele geçirdikten sonra Müslümanları topluca katletmesine rağmen, Yahudileri katletmeyerek Osmanlı topraklarına sürgün etmeyi tercih etti.

Yahudiler, 1492'de İspanya'dan çıkarılınca Avrupa ülkelerinin hiçbiri onları kabul etmedi.

Neden?

Olayı ve tarihi süreci iyi incelerseniz Avrupa ülkelerinin onları istememesine veya bu ülkelerin yönetimlerinin insafsızlığına bağlamaz, bu sürgün ülkeler arasındaki gizli bir ittifak sonunda yapıldığını anlarsınız.

Çünkü Osmanlı'nın o zaman kendi topraklarında yaşayan ama henüz çok küçük bir azınlık olan ve devlete de herhangi bir zararları olmayan Yahudilere gayet iyi davrandığı biliniyordu. Osmanlı biraz da bunu Haçlı zihniyetine karşı bir politika olarak yapıyordu.

İlginç başka bir konu;

Yahudiler, İspanya'dan kovulduktan sonra birçok Avrupa ülkelerine uğradılar. Ama bu göç esnasında Yahudilerin üstlerindeki elbiselerine varıncaya kadar bütün her şeyleri alındığı halde bir Yahudi öldürülmedi.

Yahudilerden bir tek kişinin bile herhangi bir Avrupa ülkesine yerleşmesine de izin verilmedi.

Bizce bunun iki sebebi vardı: Avrupa, sürgün edilen Yahudilerin her şeylerini soyarak onları miskin ve ilgiye muhtaç bir halde Osmanlı topraklarına sokmak istiyordu.

Çünkü bu halde gitmeleri Osmanlı devletinin onlara ilgi göstermesi ve kendilerine bazı imkânlar vererek durumlarını düzeltmeleri için onlara yardımcı olması zorunluluğunu doğuracaktı.

Yahudiler ise kendilerine sağlanan imkânları ileriye dönük hesapları için değerlendireceklerdi.

İkinci olarak bir tek Yahudi’nim canına dokunulmamış, bunun yanı sıra bir tek Yahudi’nin uğradığı Avrupa ülkelerinden birine yerleşmesine de fırsat verilmemişti.

Bununla da Osmanlı çınarının gövdesine ne kadar çok kurt sokulursa o kadar kısa sürede iyi sonuç elde edileceği biliniyordu.

Sonuç.

Osmanlı’daki veraset sisteminin bozulmasını sağlayan Yahudiler oldu.

Son dönemde 9 padişahın 6’sı darbeyle tahttan indirildi. 3 padişah da cinayete kurban gitti.

İşte bu darbeci anlayış, Osmanlı’nın sonunu getiren en önemli sebeplerden biriydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Yücel KEMANDİ Arşivi
SON YAZILAR