Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

TEŞKİLAT-I MAHSUSA

TEŞKİLAT-I MAHSUSA

Yıldız İstihbarat Teşkilatı, 1880 yılında dönemin Osmanlı padişahı II. Abdülhamid tarafından kurulmuş, Türk tarihinin ilk organize istihbarat teşkilatıdır. Teşkilat Enver Paşa'nın emriyle Harbiye Nezareti'ne bağlı olarak kurulmuştur. Teşkilatın kuruluş tarihi 4 Ağustos 1914'tür. Enver Paşa'nın yakın arkadaşı Süleyman Askeri Bey teşkilatın ilk başkanı olmuştur. Teşkilat-ı Mahsusa'nın amacı gayrinizami harp yürüterek Osmanlı Ordusuna destek olmak olarak belirlenmiştir.

Teşkilatı mahsusa İttihat ve Terakki Cemiyeti bünyesinde kurulmuş gizli bir teşkilattır. Özellikle Türkçü ve İslamcı siyasi görüşe sahip bir kuruluş olarak da öne çıkıyor. Ele aldıkları bu siyasi görüş ile beraber yurtiçi ve yurtdışında birçok faaliyet göstermiş gizli teşkilatlar arasında yer alır. Bunlar içerisinde karşı istihbarat, suikast ve örgütlenme gibi pek çok eylemler bulunmaktadır. Özellikle Kurtuluş Savaşı başlamadan hemen önceki tarihlerde yoğun şekilde faaliyetlerini devam ettirmiş bir gizli teşkilattır.

whatsapp-image-2023-04-25-at-12-31-33.jpeg

Bu konuda merak edilen durumlar içerisinde teşkilat-ı mahsusa'nın kim tarafından ve kaç tarihinde kuruldu geliyor. Enver Paşa'ya bağlı olarak kurulmuş olan Teşkilat-ı Mahsusa, aynı zamanda MİT’in başlangıcı olarak da ifade edilir. Bu önemli ve gizli Teşkilat 1913 yılında Enver Paşa tarafından kuruldu. Ancak 1911 ila 1914 arasında yoğun faaliyet gösterdiğine yönelik bilgiler de bulunmaktadır.

Bu faaliyetler hem yurtiçi hem de yurtdışı şekilde devam etmiştir. Böylece ülke adına önemli istihbaratlar ve pek çok eylem bu dönem çerçevesinde gerçekleşmiştir. 1918 tarihinde İttihat ve Terakki hükümetinin iktidardan düşmesi ile beraber teşkilat ortadan kalkmıştır. Ancak bu döneme kadar çok önemli faaliyetler sürdürdüğünü eklemek mümkün.

Enver Paşa tarafından, Osmanlı Devleti'nin siyasî birliğinin korunmasını sağlamak, ayrılıkçı hareketleri önlemek ve yabancı devletlerin Orta Doğu'daki istihbarat ve gerilla faaliyetlerine karşı koymak amacıyla kurulan İstihbarat Teşkilatı'na, "Teşkilâtı Mahsûsa" veya "Umûru Şarkiye Dairesi" adı verilmiştir.

Teşkilat-ı Mahsusa, varlığı günümüzde hala tartışma konusu olan gizemli bir teşkilat. Teşkilat-ı Mahsusa en genel özetiyle; 1911’den 1914’e kadar etkili olan Harbiye Nezaretine bağlı İttihatçılar tarafından kurulan ve birçokları tarafından kurucusunun Enver Paşa olduğuna inanıldığı resmi bir örgüt olarak anlatılmakta ve 1918’de İttihat ve Terakki hükümetinin iktidardan düşmesi sonrası resmen tasfiye edildiği yazılmaktadır.

whatsapp-image-2023-04-25-at-12-31-32.jpeg

1.Dünya Savaşı’nın başladığı günlerde herkes umutsuz da olsa kurtuluş yolları arıyordu. Dönemin iktidarı olan İttihat ve Terakki Teşkilatı daima tetikte duruyor ve ardı ardına toplantılar düzenliyordu. Tüm üyelerin katılım sağladığı yine bir toplantı gününde tarihi bir karar alındı. Enver Paşa’nın önerisi ile Teşkilat-ı Mahsusa kurulacaktı. Bu karar teşkilat-ı mahsusa yemini olarak da geçmektedir. Kararda şöyle yazılmıştı; “İster savaşa katılalım, ister katılmayalım ordularımızın ileride düşman topraklarındaki hareketlerini kolaylaştırmak için bir Teşkilat-ı Mahsusa kurulmalıdır. Bu teşkilat sayesinde silahlandırılacak çeteler savaş sırasında düşman topraklarına girecekler, düşmanın hareketi ve sayısı hakkında ordularımıza gerekli bilgiyi vereceklerdir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi
SON YAZILAR