Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

DÜNYANIN EN GİZEMLİ EL YAZMASI VOYNİCH YAPAY ZEKA İLE ÇÖZÜLDÜ

DÜNYANIN EN GİZEMLİ EL YAZMASI VOYNİCH YAPAY ZEKA İLE ÇÖZÜLDÜ

1912 yılında Polonyalı kitap tüccarı tarafından bulunan Voynich El Yazması'nın 15. Yüzyıla ait olduğu anlaşıldı. Voynich El Yazması'nın şifreleri çözüldü. İşte dünyanın en gizemli el yazması eseri…

Günümüzde ölü bir dil olan Proto Latin'i deşifre için kullanan Cheshire, yazındaki sembolleri, bu dildeki kelimeler ve harflerle beraber inceledi. Bu yöntem sayesinde 2 haftalık incelemenin ardından Cheshire, Voynich El Yazması'nın içeriğini ortaya çıkardı.

Cheshire'ın çalışması, Voynich El Yazması'nda cinsellik, kadınların düşünce yapısı ve ebeveyn olma gibi konuların işlendiğini ortaya koydu. Buna göre Voynich El Yazması, dönemin Katolik ve Roman pagan inançları doğrultusunda kaleme alınan ve 15'inci yüzyıla ait olan bir kitap.

1401-1458 yılları arası yaşayan Kraliçe Maria'nın da içinde yer aldığı Voynich El Yazması'nda fiziksel arınma, ruhsal aydınlanma gibi konular da işlenmiş.

vonnich.jpg

Bir yapay zeka tarafından tuhaf ve gizemli el yazmalarından birisi olan Voynich’in kodu çözüldü. Bu el yazmasında kullanılan dil 600 yıldır çözülemiyordu. Voynich yüzyıllardır insanların anlayamadığı bir kitap olmuştur. Birçok kişi bu gizemli kitabın kodunu çözmeyi denedi ancak başarı elde edemedi. Ama nihayetinde Voynich bir yapay zeka tarafından çözüldü.

Voynich el yazması dünya üzerindeki en gizemli kitaplardan birisi olarak kabul edilmektedir. İçerisinde garip şemalar ve çizimlerin yer aldığı kitap bilinmeyen bir dilde yazılmış şifreli bir metin kısmına sahiptir. Kitap toplamda 240 sayfadan oluşmaktadır. Kitap modern zamanlarda ortaya çıkmadan önce simyagerler ve imparatorlar tarafından sahiplenildi.

two-magic-circles.jpg

Ancak sayfalarında yer alan karanlık kod, tuhaf bitkiler, semboller benzeri çizimler bir türlü çözülemedi. Kanada bilgisayar bilimcileri tarafından geliştirilen bir yapay zeka kitabın kodunu çözmeyi başardı.

Alberta Üniversitesi’nden araştırmacılar, garip kitap sözlerinin arkasında gizlenmiş, şifrelenmiş dili açığa çıkarmak için algoritmik deşifre denilen bir teknik kullanarak eski el yazmasının bölümlerini çözmede yapay zekayı kullandı. Bu el yazması bilinmeyen bir dili kodlayan bilinmeyen bir betikleme yazılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi
SON YAZILAR