Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

SICAK HAVA DALGALARI MI?

SICAK HAVA DALGALARI MI?

İnsanoğlunu mutlu etmek zor. Daha geçen Haziran ayı başlarında Konya’da kalorifer yakıp aşırı yağıştan şikâyet ederken şimdi de sıcaklardan yakınıyoruz. Mevsim yaz, aylardan Temmuz ve bu yaşanan hava sıcakları bazı yerlerde mevsim normalleri civarında Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların daha da artacağı tahmin ediliyor. Tedbirli olmak gerekir. Allah yar ve yardımcımız olsun inşallah.

Herhalde ülkemiz insanını son hafta en çok etkileyen sıcak hava dalgalarından ziyade arka arkaya gelen zam dalgalarıdır. Bazı vergilerin artışının yanı sıra akaryakıta gelen ÖTV zammı ile birlikte iğneden ipliğe gelecek olan zamlar insanımızı daha çok düşündürüyor. Emekli bir memur olarak maaşlarımıza yapılan % 25 zammı henüz almadan eridi gitti. Çoğu insanımızı yüksek sıcaklardan ziyade bu zamlar kaygılandırıyor. Allah olmayanın yar ve yardımcısı olsun.

Hoş gelen son zamlar ne ilk ne de son, 65 yaşıma geldim, gördüğüm ve yaşadığım o ki: Hangi iktidar gelirse gelsin en kolay yaptıkları şey vergi artışı ve zam. Yani tıpkı sıcak hava dalgaları gibi zam dalgası da ne ilk ne de son olacak devamı gelecektir. Ve bizler yine konuşacağız, yine söyleneceğiz.

Sadece şu kadarını söyleyebilirim, bizim gibi sabit geliri olanların aldıkları ücretlerdeki rakamın küçüklüğü veya büyüklüğü değil, alım gücü. Keşke hiç zam olmasa ve ücretler de artmasa…

ALIŞIRLAR, ALIŞIRLAR”

Yeri gelmişken rahmetli Turgut ÖZAL’ı hatırlatmak isterim. Seksenli yıllarda Özal iktidarında pek çok zam yapıldı. Basın yine şimdiki gibi eleştiriyordu. Sayın Özal’a sorulan bir soru üzerine kendisinin verdiği cevap içinde yer alan “Alışırlar, alışırlar” ifadesi, vatandaşımızı ne kadar iyi tanıdığını gösteriyordu. Nitekim birkaç ay sonra alıştık gitti. Bugünlerde de alışılır, alışılır, unutulur gider.

Allah biz kullarına unutmak gibi bir hasleti vermiş. O nedenle rahmetli Özal’ın dediği gibi yaşanan her şey, her olumsuzluk, mutsuzluk, acı ve kederin en güzel ilacı galiba unutmak ve alışmak. Hayat devam ediyor ve bizler bir biçimde yaşamak zorundayız. Onun için bazı standartlarımızdan bir süre fedakârlık edip, hayat pahalılığına da alışmak ve hazırlıklı olmak zorundayız.

Bunun yolu tabii ki ayağını yorganına göre uzatmak. Yani tasarruf yapmak. Bana acı ve üzüntü veren esas tasarruf yapması ve örnek olması gerekenlerin “itibardan tasarruf edilmez” diyerek işin içinden sıyrılmaları. Yıllarca kamuda tasarruf genelgeleri yayınlandı, halen yayınlanıyor. Bir adım geri adım atıldığını görmedim. Kamu kaynaklarından tasarruf en tepeden başlayıp en aşağı doğru yayılmalı ve hem devlet hem de vatandaşlar olarak hep birlikte zor zamanları atlatmalıyız.

Öte yandan geliri yüksek vatandaşların da bireysel tüketim alışkanlıklarını gözümüzün içine soka soka tüketim çılgınlığına çevirmeleri devam etse de basın kuruluşları özellikle televizyonlar -magazin dünyasını- bir süre yayınlamasa iyi olur.

El NİNO ve CERBELOS

Yaz aylarının en önemli hava olayı olan sıcak hava dalgaları Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da, da devam ediyor. Avrupa, büyük bir sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sokağa çıkmak bile, insan hayatı için riskli bir durum teşkil ediyor. Uzmanlar önümüzdeki günlerde, Avrupa tarihinin en yüksek sıcaklıklarının kaydedilmesini bekliyor.

Yukarıda da ifade ettiğim gibi yaşanan yüksek sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde seyrediyor ancak bazılarının iddia ettikleri gibi henüz rekor seviyede değil. Burada yaşanan sıcak hava dalgası geniş bir alanı etkiliyor ve daha uzun süreli ve kalıcı olması dikkat çekiyor. Her sıcak hava dalgasında olduğu gibi olağan uyarılar yapılıyor. Bizlere de uzmanların uyarılarına uymak kalıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliğiyle birlikte dünyanın ortalama sıcaklığının arttığının ve bu sıcak havaların artık, “Ne yazık ki yeni normal haline geldiğinin” altını çizdi.

Küresel bir hava olayı olan El Nino, Pasifik Okyanusu‘ndaki suların normalden çok daha ısınmasıyla ortaya çıkıyor. Bu durum, dünyanın yeni bir ortalama sıcaklık rekorunu aşmasına neden olarak sıcak dalgalarını ve fırtınaları daha güçlü hale getirebilir. WMO, El Nino‘nun yüzde 90 ihtimalle yılsonuna kadar orta şiddette veya daha yüksek bir seviyede devam edebileceği konusunda uyardı.

Öte yandan İtalyan Meteoroloji Topluluğu tarafından ülkede yaşanan sıcak hava dalgalarına, Yunan mitolojisinde cehennemin girişini koruyan üç başlı, alev gözlü köpek anlamına gelen “Cerberus” ismi verilmiş. Cehennem ateşine dikkat çekmek istenmiş herhalde. Ne diyelim Allah hepimizi Cerberus’un ve El Nino’nun şerrinden korusun. Yine bir günah keçisi bulundu.

Sonuçta etrafımızdaki atmosferde yaşananlar çok sıcak, bir taraftan sıcak hava dalgaları bir taraftan zam yağmuru ile gelen zor günler. Alışırız, alışılır. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR