Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

OKUMAK İBADETTİR (Okumamak Cumhuriyete İhanettir)

OKUMAK İBADETTİR (Okumamak Cumhuriyete İhanettir)

Her yıl olduğu gibi bu yılda ilk ve orta dereceli okullarımızda yeni öğretim yılı başlamasıyla birlikte Allah rahmet eylesin Toprak Dede Hayrettin KARACA büyümüzün bu sözü aklıma gelir “Okumak İbadet, Okumamak Cumhuriyete İhanettir.” Okumanın önemini günümüzde bundan daha iyi hangi cümle anlatabilir ki?

Bundan 1400 sene önce dünyaya ışık olan Kur'an-ı Kerim'in 96. Suresi olan Alak suresi Hz. Muhammed'e (s.a.v) inen ilk vahyin OKU anlamına gelen ikra olan suredir. O halde okumak gerçekten Yüce Allah (c.c) emridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Hadis-i Şerif'lerinde yer alan “İlim öğrenmek kadın erkek her Müslümana farzdır.”; “İlim Çin’de bile olsa onu arayınız” ifadeleri de bunu desteklemiyor mu?

Öte yandan Yunus Emre Hazretlerinin “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” sözünün manası, kişinin "farkındalık" sahibi olmasıdır; yani bir şeyin farkında olmak yeteneğidir. Bildiğin - öğrendiğin şeyin farkında olmak ve öğrenmenin, keşfetmenin, yeni bilgiler edinmenin sonucunda insanın kendini tanımasıdır. Kendini bilmek; tüm dünya dinlerinin ve inanışlarının aslında insan olma bilincinin temelini teşkil etmektedir.

Hafta başında Milli Eğitimden yapılan açıklamada tüm kademelerde 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen ders başı yaptı. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize yeni eğitim-öğretim yılında kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.

Bu vesile ile bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Otuz yılı aşkın süredir Konya’da (Meram) yaşıyorum. Bulunduğumuz mahallede de şehri başka mahallelerinde olduğu gibi hem ilkokul hem de liseye ihtiyaç var. Maşallah özel eğitim kurumları birbiri ile yarışırcasına açılıyor ancak maalesef devlet eliyle açılan, inşa edilen okul sayısı, derslik sayısı yetersiz. Öğrenciler pek çok yerde hala daha sabahçı öğlenci diye eğitim görüyorlar. Umarım Konya’daki hayırseverler ve yöneticiler, Cami ve Kuran kurslarındaki gayretlerini bu alana da yönlendirir ve şehrimize yeni eğitim kurumları kazandırırlar.

Ülkemizin nüfusu hızla artıyor, iş alanları genişliyor ancak nitelikli iş gücü özellikle teknik alanda ara eleman bulma konusundaki eleman bulmada güçlük çekiliyor. Bu nedenle ilkokul mezunu çocuklarımızın illaki lise ve üniversite okumaları hakkı ve ihtiyacı ancak özellikle meslek edinme kursları ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirmeyi de düşünmek ve değerlendirmek gerek. Bugün sanayide işyeri sahipleri çırak ve kalfa bulmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Yani Okumak yalnızca yükseköğretim kurumlarına gitmek değil, insanın kendini tanıması ve geçimini sağlayacak yeteneği kazanmasına vesile olacak eğitimi almasıdır. Bunun hangi yol ve yerde olduğu işin niteliğine bağlıdır.

Anne ve babalar çocukları 36 aylık olduktan itibaren kreş, anaokulu ve ilkokul planlarını yapıyorlar. Hatta evladım iyi eğitim alsın diye okullarda öğretmen arayışına giriyorlar. Yani çocuğunun en iyi okullarda okuması, en iyi yerlere gelmesi onların en büyük arzusu. İyi güzel de çocuğunuz acaba ne istiyor? Çocuğun yeteneği hangi yönde acaba kaç veli bunu araştırıyor?

Yıllardır biliyoruz ki: Öğretmenlik ise en kutsal meslektir. Her ne kadar ekonomik koşullarında öncelikleri geçim derdi de olsa her öğretmen eminimdir ki her bir öğrencisi ile ayrı ayrı ilgilenecek ve ülkeye yeni bir eser kazandırmanın mutluluğunu yaşayacaktır. Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” Yani gelecekte ülkeyi yönetecek kişileri sizler yetiştireceksiniz. Bu nedenle öğretmenlerin sorumlulukları büyük. Allah kolaylık versin.

Tüm eğitim öğretim kurumlarında okuma yazmadan başlayarak müfredatlar kapsamında belli bir bilgi öğretiliyor. Burada hiç ihmal edilmemesi gereken ve her sınıftaki öğrenciye öğretilmesi gereken konu dilimiz, kadim kültürümüz ve tarihimiz olmalı. Dil, kültür ve tarih bir milletin en değerli varlığıdır. Dilimize, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkalım. Bu görev de yine öğretmenlerimizdedir.

Yeni eğitim-öğretim yılı tekrar hayırlı olsun. Bu vesile ile başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere ahirete intikal eden tüm öğretmenlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR