Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

KONYA’NIN ÇİÇEK BAHÇELERİ

KONYA’NIN ÇİÇEK BAHÇELERİ

Maşallah Konya merkez ilçe belediyeleri, lavanta ve çiçek bahçeleri ile yarışıyor, tabii kazanan Konya ve Konya’da yaşayan vatandaşlar oluyor. Başta Belediye Başkanlarımız olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Selçuklu Çiçek Bahçesi | Konya Havalimanı | Konya Airportİki binli yılların başlarında TEMA Vakfı kurucusu merhum Hayrettin KARACA ile Mevlana türbesini gezerken bana söylediği buraya dünyanın her yerinden getireceğimiz bir “Uluslararası Gül Müzesi” yakışır. Siz girişimde bulunun TEMA olarak destekleyelim sözü üzerine hemen proje başlattık, Selçuk Üniversitesi ve Ege Üniversitesinden peyzaj mimarı öğretim üyelerinin katkılarıyla girişimde bulunduk. Ancak o zamanın Kültür Müdürü ve Belediyesi müsaade etmedi- ya da cesaret edemedi- olmadı.

Çok şükür şimdi o kadar büyük çapta olmasa da son birkaç yıldır lavanta ve çiçek bahçeleriyle Konya daha da güzelleşiyor.

Hakkını teslim edelim ki ilk adımı Selçuklu Belediyesi attı. İlk olarak Kelebekler Vadisi Parkındaki Tropikal Kelebek Bahçesinin yanında bulunan Selçuklu Çiçek Bahçesi, şehrin en uğrak mekânlarından biri konumundadır ve ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunmaktadır.

Selçuklu Belediye Başkanı Sayın Ahmet PEKYATIRMACI’nın verdiği bilgiye göre 45 tür ve 90 çeşitten oluşan 286 bin çiçeğin yer aldığı Selçuklu Çiçek Bahçesi, fotoğraf sanatçılarının yanı sıra nişan, düğün öncesi anı fotoğrafları çektirmek isteyenler tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Yaklaşık 11.000 metrekare alana sahip çiçek bahçesindeki özel peyzaj alanları da vatandaşlar tarafından dikkat çekmektedir. Bahçede bulunan yürüyüş yolları, kamelyalar, seyir tepesi, çocuk oyun alanları ve hatıra köşesi ayrı bir güzellik taşımaktadır.

https://www.yenikonya.com.tr/uploads/2023/07/03/1688391660.jpgKaratay Mevlana Gül Bahçesi nerede: Gül bahçesine nasıl gidilir? Tam 13 bin 700 metrekare - GÜNCEL haberleriİlk olarak geçen yıl hizmete açılan Karatay Belediyesinin inşa ettiği “Karatay Lavanta Bahçeleri” ise Karatay’daki değişimin ve dönüşümün en güzel örneklerinden biridir. Toplamda 400 bin metrekareye ulaşan Lavanta Bahçeleri de yine şu sıralar yoğun ilgi görüyor.

Lavanta bahçelerinin hemen karşısına bu yıl yeni açılan Karatay Mevlana Gül Bahçesinde Sayın başkan Hasan KILCA’nın verdiği bilgiye göre; 14 bin metrekare alanda 160 çeşit ve 50 binin üzerinde gül bulunuyor. Karatay Mevlana Gül Bahçesi; gölgelikli salıncak, gül şemsiyesi, gazebo, gül takı, travers yürüyüş yolları, gül ağaçları ve daha birçok objesiyle ilk günden vatandaşların yeni uğrak yeri haline geldiği görülüyor.

https://cdn.yeniakit.com.tr/images/detail/1688819942-152f33.jpgMeram Belediye Başkanlığı da bu sene atağa geçerek geçen yıl Meram Üzüm Bağlarıyla başlattığı yeşillendirme çalışmalarına Dere mahallesinde inşa edilen Lavanta bahçesiyle devam etti. Meram Belediye başkanı Sayın Mustafa KAVUŞ’un verdiği bilgiye göre Meram Lavanta Bahçesi, 20 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Alanın 10 bin metrekaresi içerisinde lavanta ekimi yapılmış. Ziyaretçiler, 190 metre ahşap iskele yol uygulaması, mermer su havuzu, oturma bankları, seyir terası, salıncak terası, 365 metrelik sağlıklı yaşam parkuru ve yüz metrelik gül kemerleri ile eşsiz güzellikte bir sosyal alanda doyumsuz anlar yaşayabilecekler. Bahçedeki lavanta çiçekleri açmaya başladığında dere mahallesinin doğal güzelliği ile birlikte Meram daha da güzel olacak inşallah.

Tabii yapılan her eser Konya’ya ayrı bir güzellik ve değer katıyor, ancak bunları korumak ve sürdürülebilir kılmak için vatandaşlarımıza da görev düşüyor. Gezerken ve resim çekerken emeğe saygı göstermeli bu essiz güzellikleri korumalıyız. çiçeklere ve peyzaj ürünlerine zarar vermemeye çalışmalıyız. Tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyor, herkesi bu güzellikleri görmeye davet ediyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR