Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

KOKULU SOKAKLAR

KOKULU SOKAKLAR

Ülkemizin neredeyse tamamında etkili olan çok sıcak havalar beraberinde sağlık sorunları yanı sıra çevre sorunlarına da neden oluyor. Özellikle sokaklardaki kapağı açık çöp kutuları sıcak hava ile birlikte etrafa yaydığı kokularla ve çevre kirliliği ile rahatsızlık veriyor.

Selçuklu'da çöp konteynerleri dezenfekte ediliyor - Konya Haberleri

Allah var, Belediyelerimiz atık sorununun çözümü için çok çalışıyorlar. Çöp bidonu bulunmayan cadde sokak yok gibi. Görevlilerde bu bidonları gücü yettiğince almaya çalışıyorlar. Dezenfekte etmeye çalışıyorlar. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Emeklerine sağlık. Ancak bidonlar koku yaymaya devam ediyor. Bunun sorumlusu da sadece sıcak havalar değil.

Son yıllarda zemine gömülü büyük çöp konteynerleri, çöp bidonları oldukça yaygın. Demek ki belediyelerimiz bunları uygun bulmuşlar. Yıllardır bildiğimiz klasik çöp kutuları da pek çok sokakta hala var. Genel olarak hepsinin kapakları açık bırakılıyor. Buralara bırakılan çöplerin sıcak hava ile çürümesi sonucu açığa çıkan gazlar çok çabuk çevreye yayılıyor ve tabii ki Isparta’nın gülü gibi kokmuyorlar. Şu günlerde pek çok şehirde olduğu gibi şehrimizde de kokulu sokak sayısı arttı.

Maalesef bizim vatandaşlarımız çöp biriktirmeyi ve çöp atmayı yeterince bilmiyor. Dikkat ettiyseniz hep çöp diyorum. Aslında bunlar çöp değil atıktır. Evlerimizde iş yerlerimizde işe yaramayan ve bir an önce kurtulmak istediğimiz atıkları çöp diye sokaklardaki bidonlara atıyoruz veya yanına bırakıyoruz. Bana göre her türlü atık çöp değil altındır, paradır.

Nitekim sokaklardan çöp toplayan, geçimini çöpten çıkaran vatandaşlarımızın sayıları son yıllarda sığınmacılarla birlikte oldukça arttı. Demek ki kazanç iyi. Özellikle geri kazanımı mümkün olan kâğıt, metal, pet, plastik, ahşap, alüminyum malzemelerden oluşan atık maddeler geri dönüşüm tesislerine satılarak ekonomiye kazandırılıyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın muhterem eşleri Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde başlatılan ve tüm dünya ülkeleri tarafından destek bulan “SIFIR ATIK PROJESİ” kapsamında atıkların çöp olmadığı her gün anons adilse de, İl müdürlüğümüz ve belediyelerimizin ilgili birimleri farkındalık çalışmalarına devam etseler de, maşallah sokaklardaki çöp bidonları hiç boş kalmıyor.

Sıfır Atık - Sürdürülebilir Kalkınma Modeli - İnsan SağlığıNormal olarak kaynağında ayrıştırma yapıp hiç atık çıkmaması ideal olanı ancak henüz o kültüre ulaşamadık. Gerçekten her atık değerlendirilebilir, ekonomiye kazandırılabilir. Zaten bunun ne kadar kazançlı bir iş olduğunu gören veya anlayanlar bireysel ve kurumsal olarak gerekli işlemleri yapıyor ve hem bir sosyal sorumluluğu yerine getirmiş hem de ekonomiye katkı sağlamış oluyorlar; sayılarının artmasını dilerim.

Bundan 22 yıl önce (konuyla ilgili mevzuat yayınlanmadan) “TEMA Konya İl Temsilciliği olarak “kâğıtlar çöpe gitmesin ağaç olsun” kampanyası ile her yüz kg kâğıda bir fidan alıp diktiğimiz “Atık Kâğıt Ormanı”, Kozağaç mahallesi Gedavet konutları arkasında görülebilir. Çok şükür kâğıtla başlayıp metal, plastik, ahşap hemen her atığın geri kazanılabileceği anlayışının yaygınlaşmasında Tema Vakfı ve Çevre İl Müdürlüğü ile birlikte katkımız olduğu için mutlu oluyorum.

Şahinbey'de Modern Yeraltı Çöp Toplama Sistemleri - Gaziantep HaberleriYaz ayları geçecek, bahar veya kış aylarında da mevcut çöp toplama alanlarına giden atıkları kaynağında azaltmadığımız sürece çevreye koku yayılması devam edecek demektir. Hali hazırda yeraltına gömülen çok büyük çöp konteynerlerinin yerine bazı illerde olduğu gibi daha modern ve otomatik kapaklı olanları ile değiştirilmesi ve atıkların çöp olmadığı, farkındalığının artırılması belki çözüm olabilir. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR