Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Taşkent İlçesinde Antik Bir Kent: Olosada (Avşar)

Taşkent İlçesinde Antik Bir Kent: Olosada (Avşar)

Konya il merkezinden 155 km. uzaklıkta bulunan Taşkent Konya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Taşkent’e bağlı ve 8 km uzaklıkta bulunan Avşar Mahallesi antik dönemde Isauria, Lykaonia, Dağlık Kilikya sınırları içerisinde yer alan ve tarihi kalıntıların olduğu bir yerleşim yeridir. Avşar mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kayadibi Mevkii’nde pek çok kalıntı yüzeyde görülmekle birlikte maalesef definecilerin ve kaçak kazı yapanların talan ve tahribatına da uğramaktadır. Nitekim ülkemizde 2863 sayılı kültür varlıklarına zarar verme yasası henüz bu konuda caydırıcı değildir. Umarız bu kültür talanının cezai bir yaptırımı daha ağır olur ki caydırıcılığı olsun.

Avşar, Kayadibi gibi yerleşmelerde Isauria, Lykaonia ve Dağlık Kilikya sınırlarının kesiştiği noktada olması açısından kendi sanat üslubuna özgü yerel taşra sanatının hâkim olduğu kalıntıları görmek yine de mümkündür. Bu yerleşim birimi antik dönemde “Olosada” ismiyle bilinmektedir. Hiç şüphesiz bu yerleşmelerden hem Avşar merkezde bulunan park içerisine hem de Konya Arkeoloji Müzesi’ne çeşitli eserler getirilmiş olup tasnif edilmiş şekilde sergilenmektedir.

Bean-Mitford’un 1964-1968 yıllarında yaptıkları Dağlık Kilikya gezilerinden sonra yayımladıkları çalışmada, Güney Isauria sınırları içinde tanıtılan kentler arasında Avşar, özellikle burada bulunan ve günümüzde cami duvarında devşirme malzeme yapı taşı olarak kullanılan yazıttaki ibarelerden yola çıkarak “Olosada” biçiminde lokalize edildiği bilinmektedir.

Avşar’da lahit tekneleri, aslan heykelleri ve çocuk mezarlarına ait ostothek gibi eserlerin varlığı bilinmekle ve günümüze kadar korunagelmiş olmakla birlikte, diğer komşu taşra kentlerle ilişkileri de tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır.

Güzel yurdumuzdaki tüm kültürel değerlerin korunması, kültür tahribatı yapanlara ve kaçakçılara ise karşı konulması temennisiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR