Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Seydişehir Adile Baysal Kent Müzesi

Seydişehir Adile Baysal Kent Müzesi

Seydişehir’e yolunuz düşerse kent merkezinde bulunan tam adıyla Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi olan bu tarihi binayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tescilli bu tarihi yapı 1970’li yıllarda tadilat görmüş ve bazı eklemeler yapılarak konut olarak kullanılmıştır. 2000’li yılların başında ise yapı maalesef kaderine terk edilmiş ve metruk bir yapıya dönüşmüştür. Fakat burası 2012 yılında örneklerinden birisi olan bu yapı sanat evi, kent müzesi ve restoran olarak 2022 yılı itibariyle şehrin kültürel tarihine kazandırılmıştır.

Seydişehir Kent Müzesi içerisinde ilçenin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, anılarda Seydişehir bölümü, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü yer alıyor. Kent Müzesi geçmişten günümüze Seydişehir’in tarihini, kültürünü, sosyal yapısını ve hafızasını koruyup gelecek kuşaklara aktarması açısından son derece önemli bir kültürel mirastır. Seydişehir’in kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel cumbalı evlerinin en güzel örneklerinden birisi olan bu tarihi doku içerisinde Seydişehir kültürü ve tarihi hakkında önemli bilgiler içermekle birlikte, Seydişehir mutfağını yakından tanıma imkânı da sağlamaktadır. Kültür mirasının gelecek nesillere aktarılması amacıyla yöresel halk giysileri, süs eşyaları, etnografik malzemeler, el işi ürünler, ev eşyaları yöresel halı, kilim gibi dokuma ürünlerinden oluşan yaklaşık 750 farklı eseri yerinde görebilirsiniz.

Ayrıca Adile Baysal Kültür Evi ile ilçede bulunan bir başka tarihi tescilli yapı olan Bahaddin Paslı Kültür Evi’de Seydişehir Kent Müzesi projeleri olarak Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından ödül almıştır. Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 8. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışmasında Bahaddin Paslı Kültür ve Sanat Evi Rekonstrüksiyon Projesi 'En iyi Üst Yapı Çalışmaları' kategorisinde üçüncülük ödülü, Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi Seydişehir Kent Müzesi Projesi de en iyi Sosyo ve Kültürel Belediyecilik Uygulamaları kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülmüştür.

Böyle kültürel mirasa sahip çıkıp gelecek kuşaklara aktarılmasında katkısı olan Seydişehir Belediyesi’ne ne kadar teşekkür etsek azdır. Örneklerinin çoğalması temennisiyle…

Seydişehir Belediyesi tarafından satın alınarak, özgün geleneksel mimarisine uygun olarak restore edilmiştir. Seydişehir’in özgün geleneksel mimarisinin korunmuş en iyi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR