Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Sedasa Antik Yerleşimi

Sedasa Antik Yerleşimi

Sedasa antik yerleşmesi, günümüzde Konya’nın Yalıhüyük ilçe sınırlarında bulunan Namze yaylası civarında bulunmaktadır. Burası Akkise’nin 15 km kuzeyinde yer almaktadır.

Isaura bölgesinde kalan bu yerleşme Bozkır’a da yakın bir konumdadır. Geç antik çağlarda Akkise’de bir kilise yapısının varlığı bilinmektedir. Hiç şüphesiz burası da verimli toprakları ve suyu olmasından dolayı çevre yerleşmelerle bağlantı içerisinde olan bir kome (köy) olarak kurulmuştur.

Bu yerleşim yeri Lystra (Hatunsaray), Vasada (Bostandere), Isauria (Zengibar Kalesi) üçgeninde yer almaktadır. Ayrıca yakın çevresinde daha eski bir yerleşim yeri olan Gökhöyük bulunmaktadır.

Gökhöyük’te Tunç Çağı ve Demir Çağı’na ait tabakalar bulunmaktadır. Bu bölge antik dönemde Mistheia (Fasıllar), Pappa Tiberiopolis (Yunuslar) ile birlikte Gorgoromeis olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde bulunduğu yayla civarında bulunan bir yazıtta Sedaseis Demosu (temsilci üyesi) tarafından diktirildiği, ibaresi bulunmaktadır.

Yakınında bulunan Kilise Kale’de bulunan kalıntılar ve Yalıhüyük ilçe merkezinde de birçok modern evde devşirme malzemeler bulunmaktadır.

Dolayısıyla Isauria bölgesinde kalan bu yerleşim birimi önemli kültürel izleri bizlere sunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR