Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Pegella Antik Kenti

Pegella Antik Kenti

Geç Antik Çağ’da Pegella olarak adlandırılan bu yerleşim alanı, günümüzde Cihanbeyli ilçesinin eski ismiyle Azak yeni ismiyle Hodoğlu köyü sınırlarında bulunmaktadır.

Küçük bir kome olarak nitelendirilebilecek olan Pegella aynı zamanda antik dönemde Psibela ismiyle de bilinmektedir. Antik yerleşim yerlerinden Gdanmaa (Çeşmelisebil), Pillitokome (İnsuyu), Congoustos (Altınekin)’a komşu olarak aynı güzergahta bulunmaktadırlar.

MS.5. yy.’dan itibaren Verinopolis ismini aldığı bilinmektedir. Bu isim kökeni imparator Leo’nun eşi Verina’ya dayanmaktadır. Bizans kaynaklarında da isminden bahsedilen bu yerleşim alanı antik dönem Lykaonia ve Galatia sınırındadır.

Bu yerleşim yerinde Geç Antik Çağ kalıntıları da mevcuttur. Bu alanda bulunan bir mezar taşında “Menekles, karısı Nana ve annesi Iodena’nın anısına” ibaresi bulunan yazıt bulunmaktadır.

Çok ilginçtir ki bölgede tespit edilen Geç Antik Çağ’a ait diğer mezar taşlarında da epigrafik olarak incelendiğinde bölge insanının dindarlığı ön plana çıkmaktadır.

Cennet vatanımızın her köşesindeki tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak temennisiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR