Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Karatay’da Bir Ören Yeri: Kanna

Karatay’da Bir Ören Yeri: Kanna

Karatay sınırlarında il merkezine 85 km uzaklıkta bulunan Beşağıl köyünde (eski adıyla Gene) bulunan ören yeridir. Bu yerleşim yeri Karapınar’ın da 35 km kuzeyinde yer almaktadır. Geç Roma İmparatorluğu döneminde Lykaonia bölgesinde kalan bu ören yeri çevresinde Savatra ve Perta gibi antik kentler bulunmaktadır.

Boz Dağların eteklerinde kurulmuş olan bu yerleşim yerleri özellikle Geç Antik Çağda Bizans döneminde önemli merkezler olarak bilinmektedir. MS. 381 yılında Konstantinapolis ve MS. 451 yılında ise Kalkhedon konsilinde Kanna ismi bir piskoposlukla anılmaktadır. Günümüzde Beşağıl köyünün yakınlarında bulunan Çiftlik yaylasında bir kiliseye ait olan mimari kalıntılar bulunmaktadır.

Kanna’da Roma dönemine ait İmparator Traian ve Marcus Aurelius’a atıfta bulunan resmi onur yazıtları bulunmuştur. Bu yazıtların Kanna halkı tarafından onure edilmek adına dikildikleri bilinmektedir. Ayrıca yine bu bölgede İmparator Traian için yapılmış olabileceği düşünülen bir tapınak olduğu da tahmin edilmektedir.

Kanna ören yeri ile ilgili antik dönemden günümüze gelen ve tespit edilebilen toplam 26 adet yazıt olduğu bilinmektedir. Bunların da Beşağıl’ın geçmiş tarihini aydınlatması ve antik çağlardaki yaşam izlerine dair tarihi bulguları vermesi açısından son derce önemlidir. Savatra’da (Yaağlıbayat) Karatay Belediyesinin destekleri ile bilimsel arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir.

Diğer tarihi yerlerinde koruma altına alınması önemlidir. Konya’mızın ve güzel ülkemizin her karışında medeniyet fışkırdığı bu topraklarda kültürel zenginliklerimizin değerini bilip, gelecek kuşaklara aktarmak temennisiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR