Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Kadınhanı’nda Geç Antik Çağ Yerleşimi

Kadınhanı’nda Geç Antik Çağ Yerleşimi

Konya’nın Kadınhanı ilçesine bağlı, ilçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Demiroluk mahallesi sınırlarında bulunan eski bir yerleşim yerinin varlığı bilinmektedir. Antik çağlarda Kindyria olarak bilinen bu yerleşim yeri Geç Antik Çağ yerleşimi olup yakınında bulunan Laodikeia (Ladik)’e bağlı bir yerleşmedir.

Bu yerleşim ismine tarihi kaynaklarda ilk kez MÖ. 30’larda rastlanmakta olup MS. 640 yıllarına kadar ismini varlığı bilinmektedir. Bu bölgede bulunan bir mezar taşı üzerinde yazıt bulunmaktadır. Bu yazıtta; Burada Kindyreou köyünden çok dindar başdiyakoz Stephanos yatmaktadır diye yazılıdır. Bu yazıt MS. 5. veya 6. Yüzyıla tarihlenmektedir. Ayrıca erken Hristiyanlık dönemine tarihlenen ve dini içerikli yazıtların olduğu başka mezar stelleri de bulunmaktadır. Bir başka yazıtta eğer herhangi bir şarap içen biri bir başka bedeni defnederse o kişi Tanrı ve Hz. İsa ile hesaplaşacağını bilsin diyerek, şarap içenlerin ötekileştirildiği belirtilmektedir. O dönemde bu bölgede yaşayan Enkrateis olarak adlandırılan bir mezhebe ait olan üyeler dünya zevklerinden uzak duran kişiler olarak bilinmekteydi. Bunlar nefslerine hâkim olabilen, kendilerini kontrol edebilen kişilerdi.

Geç Antik Çağlarda Kadınhanı ve Lâdik civarında Hristiyanlığı yaşayıp cenazelerinin defin işlemlerinde içki içilmesini uygun görmeyen bir dindar mezhebe ait üyelerin olduğu ve bu kurallara uymayan kişileri ötekileştirdiklerini bu yazıtların sayesinde öğrenmekteyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR