Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Altınekin’de Bir Antik Kent: Perta

Altınekin’de Bir Antik Kent: Perta

Perta Antik Kenti, günümüzde Konya’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda bulunan Altınekin ilçesinin Hacınuman Mahallesine bağlı Giymir Yaylası sınırları içerisinde yer almaktadır. Çevresinde Geç Antik Çağ’dan kalma önemli antik kentler olan Savatra (Yağlıbayat) ve Kana (Beşağıl) ile komşudur. Lykaonia bölgesinin kuzey sınırını oluşturan bu kentler, o dönemde ticari ilişkiler içerisindedir. Perta antik kentinin hemen yakınında bulunan Koçaş’ta bulunan bir mil taşında kentin ismine ait bir yazıt bulunmaktadır. Ayrıca bu yazıtta Doğu Roma döneminde kentte bir halk meclisinin olduğundan bahsetmektedir. Yine Latince diliyle yazılmış bir diğer mil taşı eserde bu bölgeden bulunmuş olup, günümüzde Konya Arkeoloji Müzesi’ndedir. Ayrıca burada Hristiyanlık döneminde konsil atandığı bilinmektedir.

Yine Altınekin ilçe merkezinde bulunan Zıvarık Hanı’nın özellikle kapısının tamamı, Perta’dan götürülen ve devşirme malzeme olarak kullanılan antik mimari malzemeler ile yapılmıştır. Koçyaka yakınlarında bulunan Zulmanda Hanı’nın yapım sırasında da yine Perta antik kentinden götürülmüş birçok devşirme malzemeler bulunmaktadır. Bu taş eserler ile birlikte köyün içerisinde bulunan evlerin duvarlarında da devşirme malzemeler oldukça fazladır. Bölgede ayrıca 30’dan fazla mezar steli tespit edilmiştir.

Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesinde bulunan Savatra Antik Kentinde bulunan tiyatro yapısının günümüzde arkeolojik kazılar sonucunda büyük bir kısmı sağlam bir şekilde açığa çıkarılmıştır. Böylesine büyük bir yapının varlığından yola çıkarak, birbirine çok yakın komşu kent olan Perta’da dönemin önemli kentlerinden birisi olmalıdır. Galatia ve Lykaonia bölgelerinin sınırlarında kalan alanda 1895 yılında seyyah F. Sarre tarafından araştırmalar yapılmış olup gezgin tarih araştırmacıları tarafından kayıtlara geçmiştir. Savatra’da devam eden bilimsel arkeolojik kazılarla birlikte, bu bölgede de yapılacak arkeolojik çalışmalarla tarihi kültürümüzü açığa çıkarıp korumalı, kaçak kazıcılara ve define avcılarına bölgeyi heba etmemeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR