Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Altınekin’de Bir Antik Kent: Congusso

Altınekin’de Bir Antik Kent: Congusso

Kongoustos veya Congusso Antik Kenti günümüzde Konya’nın Altınekin ilçe merkezi sınırlarına konumlandırılmış eski bir yerleşim yeridir. Bu antik kent Hacınuman Yaylasında bulunan Perta Antik Kenti’nin de 23 km kuzeybatısında yer almaktadır. Günümüzde arkeolojik kazı çalışmaları yapılan ve tiyatro yapısıyla bilinen Savatra Antik Kentine de yakın bir konumdadır. Tarihi kaynaklarda Kuzey Lykaonia bölgesinde gösterilen Congusso Geç Antik Çağ döneminde kavşak noktasında bulunmaktadır. Aynı zamanda günümüzde olduğu gibi antik dönemde de Ikonium - Ancyra bağlantı yol güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca bu yerleşim yeri Pegella (Azak) bağlantısını da sağlamaktaydı. Bu yerleşim yerinde çok sayıda kalıntılar tespit edilmiştir. Hiç şüphesiz adak taşları olan bomoslar ve mil taşları bunların en önemlisidir. Ayrıca çok sayıda devşirme malzeme ve yazıtlı stellerde bulunmaktadır.

MS. 4. ve 5. yüzyıla ait yazıtlarda genç bir kız çocuğunun 15 yaşında vefat ettiğinden ve onun anısına annesi tarafından bir mezar taşının yapıldığından bahsedilmektedir. Yine buna benzer annenin kızı için diktirdiği başka bir yazıtlı mezar taşının yakınlardaki bir başka yerleşim yeri olan Zengicek’te tespit edildiği bilinmektedir.

Ayrıca İmparatorluk dönemine ait bir adak yazıtı ise yerel bir tanrıça olan “Meter Amlasenzene”ye aittir. Bu külte ilişkin bağlantı Konya Arkeoloji Müzesi’nde bulunan bir heykelde de ortaya çıkmaktadır. Cihanbeyli civarında bulunan bu heykel iki aslan arasında Kybele’yi tasvir eder ve altında da “Meter Amlasenzene” yazısı bulunmaktadır. Bu tanrıçanın ismi Ladik’teki (Laodikeia Combusto) adak taşında da görülmektedir. Bu tanrıçaya ait kült merkezinin Altınekin’in yaklaşık 19 km kuzeydoğusunda, Cihanbeyli’nin ise yaklaşık 25 km güneydoğusunda bulunan Toprakkale (Senzusa)’da olduğu bilinmektedir. O dönemin dini inanç şekillerini ve kişiye ait ithafen yazılan yazıtlar, adak stelleri ile kırsal yerel taşranın tarihi geçmişini saptayabiliyoruz.

Her kültüre sahip çıkmak ve tanıtmak dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR