Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

DÜNYA İYİLİK GÜNÜ

DÜNYA İYİLİK GÜNÜ

Zaman çok hızlı geçiyor her şeyi çok hızlı bir şekilde yıpratıp, hoyratça yozlaştırarak; eskiden insanlar zamanın ve dünyanın bu hızı karşısında değişiyor nesilden nesile her şey algılanması güçleşerek devam ediyor. 70’li yıllarda dünyaya gelenler hatırlayacaklardır. Büyükler hep yeni yetişenlerin değiştiğini, eskiden daha iyi daha güzel olan şeylerin terk edildiğinden bahseder ve hayıflanırdı. Şimdilerde orta yaşı geçmiş insanlar da benzer cümleleri kuruyor.

O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler.” sözü geliyor aklıma ta bundan yıllar yıllar önce Merhum Yaşar Kemal’in sözü… İyilik.

Ne demek, “İyi insan olmak?” Kavramların da bu kadar iç içe geçtiği bir zamanda bunun gerçek karşılığı ne acaba?

13 Kasım Dünya İyilik Günü (Tam adı World Kindness Day)… Tabi bu günün unvanını belirleyen bizler ya da bizim devletimiz değil. Aslında biz de böyle bir güne gerek var mı bilmiyorum.

Çünkü biz toplum olarak genlerimizde var, erkek olanlarımızda mertlik, delikanlılık, kadınlarımızda fedakarlık ve merhamet; güçsüz olanın, mazlum olanın yanında olmak.

Ayrıca dinimiz de geleneklerimizde bize iyilik yapmayı ve hemen unutmayı, kendi sahip olduklarımızla insanlara, yaşayan diğer canlılara, doğaya yapılabilecek her şeye karşı iyi olma aşılanmış. Yukarıda da bahsettiğim gibi zaman her şeyi öyle yozlaştırıyor ki, bu güzelim hasletlerimizi de kaybediyoruz, hemen her gün haber bültenlerinde, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlara eziyet edenler, onlara akıl dışı muamele edenler, doğayı geleceği düşünmeden her türlü zarar verebilecek şeyi sağa sola fırlatanlar, Allah ıslah etsin demekten başka ne diyeceğimi bilemiyorum. Tabi bu arada insanımızın, daha büyük kötülüklere sesini çıkarmazken, daha hafif olaylara gereğinden fazla tepki göstermesi, bunların üzerinden kendi vicdanını kotarmaya çalışması ise ayrı bir yazı konusu.

Yukarıda belirttiğim üzere bugünün adı ile aynı bir kurum var ve çeşitli ülkelerde organizasyonlar yapılıyor 1996 yılından beri. 13 Kasım günü neler yapılabileceğine dair kuruluşun sitesinden birkaç örnek;

“DÜNYA İYİLİK GÜNÜ'NDE NELER YAPILMALI?”

-Bir yabancıya gülümseyin, selâm verin.

-Bir çocuğa kitap okuyun.

-Yardım kuruluşlarına zaman, para ve malzeme temin edin,

-Evsizlere yardım edin.

-İhtiyacınız olmadığında ışıkları kapatın.

-Kütüphanelere, kitap bağışı yapın.”

(World Kindness Day adlı siteden alınmıştır.)

Dünya bunlarla uğraşa dursun; bakalım bizim geçmişimizde büyüklerimiz neler söylemiş.

“İyilik aradın mı insanda, kötülük kalmaz.” Mevlana

“Dünyada yapılacak en büyük iyilik, korku içinde yaşayan bir insanın güvenliğini sağlamaktır.-Beydeba

İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes.”Cenap Şehabeddin

Bizim inancımız İslam da “İyiliği emretme kötülükten vaz geçirme-sakındırmayı emreden şu ifadedir; “Emr-i bil maruf nehy-i anil münker!..”

“Siz insanlar için ortaya çıkarılan, iyiliği emreden, fenalıktan alıkoyan ve Allah’a inanan hayırlı bir ümmetsiniz…” (Ali İmran-110)

Sizden öyle bir cemaat bulunmalıdır ki (onlar herkesi) hayra çağırsınlar, iyiliği emretsinler, kötülükten vaz geçirmeye çalışsınlar. İşte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.” (Al-i İmran-104)

İyilik bizim inançtan beslenen millî kültürümüzde sadece Allah için yapılır. Her ne sebeple olursa olsun iyiliğin karşılığında bir menfaat beklenmez. Hatta iyilik yaptığınız yerden kötülük görseniz bile iyilik yapmaktan vaz geçilmez; madem ki iyiliği Allah için yapıyorsanız iyilik yapmayı sürdürürsünüz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi
SON YAZILAR