Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

KİRA KRİZİ VE MERKEZ BANKASI BAŞKANI

KİRA KRİZİ VE MERKEZ BANKASI BAŞKANI

Son dönemde ülkemizde en çok konuşulan konuların başında geliyor ekonomi. Akıl almaz bir enflasyon aldı başını gidiyor, hayat pahalılığı neredeyse tek gündem konumuz olmuş durumda.

Asgari ücret, emekli aylıkları, memur maaşları, artan kiralar, market, pazar, giyim, elektrik, doğalgaz, mazot ve benzin fiyatlarından tutun aklınıza bu konuda ne gelirse iyiye giden gözle görülen olumlu bir gelişme görünmüyor.

Reel enflasyon azalmıyor, vatandaşın alım gücü bir türlü artmıyor. Vatandaş kemer sıkmaktan yorulmuş durumda, vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsa şükrediyor.

Ülkede artık bir ev alabilmek hayal olmuş, ortalama evlerin fiyatları 3 milyon-4 milyonlardan başlıyor. Eskiden emekli ikramiyesi ile bile olsa ev sahibi olan vatandaş artık ortalama bir otomobil dahi alamıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Madde ile konut kiralarında uygulanacak kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Söz konusu uygulamanın, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemesi koşuluyla geçerli olması hali de devam ediyor.

Bahse konu durum ‘’Ev Sahibi ile Kiracıyı karşı karşıya getiriyor.’’

Vatandaş kiralık ev bulmakta zorlanıyor, ev sahibi enflasyon ve artan mülk değerinde kira talebinde bulunurken; kiracı ise yüksek kira fiyatları nedeniyle haklı olarak isyan ediyor.

Kira fiyatları da hal böyle olunca akıl almaz rakamlara ulaşmakla birlikte ev sahibi ve kiracılar arasındaki kriz giderek derinleşiyor.

Bahsetmiş olduğum konu siz değerli okurların malumu olup, kiralar şu-bu rakamlarda deme gereği bile duymaksızın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın gündem yaratan sözlerini aktarmak istiyorum.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul'da ev bulmanın zorluğuna dikkat çekiyor ve bu durumun oldukça pahalı olduğunu belirtiyor. Kendisi ve ailesi için uygun bir konut bulamadıkları için geçici olarak annesinin yanında kaldıklarını söyleyen merkez bankası başkanı acaba 11.402 TL alan asgari ücretlinin, 22.000 TL maaş alan memurun durumu hakkında ne düşünüyor?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 14 Şubat 2022'de dünyanın en büyük sigortacılık şirketlerinden olan ABD'li March Mc Lennan'ın Yönetim Kurulu üyeliğine atanmış, bu prestijli görevi sırasında yıllık 1 milyon dolar ve aylık yaklaşık 85 bin dolar gibi etkileyici bir maaş almasıyla tanınıyor.

9 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına getirilen Hafize Gaye Erkan’ın aylık brüt maaşının 161 bin TL olduğu bilinmektedir.

Hal böyle iken, ülkenin para politikaları başkanının; ‘’İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu?

Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz.” Söylemini siz değerli okurların yorumlarına bırakıyor

Vatandaşımıza Allah’tan yardım diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Av. İbrahim Cihat TANRIKULU Arşivi
SON YAZILAR