Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

HAYATTA KALMAYA ÇALIŞAN EMEKLİLER

HAYATTA KALMAYA ÇALIŞAN EMEKLİLER

Daha öncesinde Asgari ücret ve emekli aylıklarına uygulanması gereken zamandan ve vatandaşın refah şartlarının iyileştirilmesi gerektiğinden bahsetmiştim.

Kabine sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklisine ek yüzde 5 zam verildi.

İlk olarak 6 aylık enflasyon farkına göre yüzde 37,57'lik zam artışına hak kazanan emeklilere, Kabine sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan bir müjdeli haber (!) daha verdi ve emeklilere ek yüzde 5 zam yapıldı. Ardından gelen tepkilerle zam oranı yüzde 49,25'e yükseldi.

Son gelişmelerle birlikte, “En düşük emekli maaşı da 10 bin lira olacak.”

2024 yılı “net asgari ücret ise 17.002 Lira” olarak açıklanmış idi.

Dolar bazında rakamlara baktığımızda ise; En düşük emekli maaşının, 330 Dolara, Asgari ücretin ise, 562 Dolara tekabül etmesi önceki yıllara kıyası kolaylaştırmakta ve gelinen aşama itibariyle sayıları milyonlarla ifade edilen alt gelir seviyesinde bulunan vatandaşımızın içinde bulunduğu durumun vahametini gözler önüne sermektedir.

Emekliye, asgari ücretli ve memura yılbaşı ile birlikte münasip görülen zamların ise henüz ocak ayı bitmeden; marketten pazara akaryakıttan kamu alacaklarına gelen zamlarla eridiği görülmektedir.

Artan enflasyona halen çare bulunabilmiş değildir.

Emeklilere Müjde (!) olarak duyurulan zam ile birlikte; en düşük emekli aylığı 7.500 TL’den 10.000 TL’ye artmıştır.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kayıtlarına göre 2024 yılında kurulan ilk siyasi parti “Emekliler Partisi” olması dahi bu anlamda manidardır.

Emeklilerimizin rahat ve refah içerisinde hak ettikleri hayatı yaşamaları gereken dönemde, maalesef ki ek iş yaparak geçimini sağlamaya çalışanların sayısında da doğal olarak inanılmaz bir artış yaşanmaktadır.

Günümüz ekonomik şartları içerisinde emeklilerimize ve asgari ücretle geçinen vatandaşımıza bu ücretlerin reva görülmesi kabul edilemez bir durumdur.

Kaldı ki; adı üzerinde asgari ücretin altında bir aylık da emekli vatandaşımıza uygun görülemez, görülmemelidir.

Dileğim odur ki, müspet talep ve fikirlerim ulaşması gereken makamlara ulaşır ve adil, demokratik ve refah içinde bir topluma daha hızlı ulaşılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. İbrahim Cihat TANRIKULU Arşivi
SON YAZILAR