Türkiye'deki çay tabaklarıyla ilgili ilginç bilgi. Neden kırmızı beyaz üretiliyorlar?

Türkiye'deki çay tabaklarıyla ilgili ilginç bilgi. Neden kırmızı beyaz üretiliyorlar?
Türkiye'deki çay tabaklarının kırmızı ve beyaz renklerde üretilmesinin nedeni belli oldu

Türkiye'deki çay tabaklarıyla ilgili ilginç bir bilgi paylaşmak isterim. Çay kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan çay tabakları, genellikle kırmızı ve beyaz renklerde üretilmektedir. Peki, neden kırmızı ve beyaz tercih ediliyor?

Türkiye'de günlük 245 milyon bardak çay tüketiliyor. Bu oran, Türkiye'yi çay tüketiminde dünyanın en üst sıralarına koyarken, bir kafe ya da kahvehanede çay içtiğinizde çoğu zaman karşılaştığınız manzara çay servisinde kırmızı ve beyaz beneklerin bulunduğu bir tabağın kullanılması olmakta.

Halk arasında 'acem çay bardağı' olarak da anılan bu tasarımın sırrı ise oldukça ilgi çekici.

maxresdefault-001.jpg

İNCE BELLİ BARDAKTAKİ ÇAYLARI TAVŞAN KANI GÖSTERİYOR

Geleneksel olarak 'ince belli' adı verilen bardaklarda servis edilen çaylar, kırmızı benekli tabaklara koyulması halinde oldukça demli ve güzel gözükmekte. Halk arasında 'tavşan kanı' olarak anılan bu çayların görünümünde büyük bir etki yaratan acem çay bardakları, çayın servis edilmiş olduğu kişide olumlu bir izlenim yaratılmasına yardımcı oluyor.

Bu bardakların kırmızı ve beyaz şekilde tasarlanması ve tamamen kırmızı olmaması ise çayın olduğundan daha acı görünüm vermemesinden kaynaklanmakta. Tamamen kırmızı renkte tabaklara koyulan çaylar, aşırı demli ve acı görünüm vererek insanlarda önyargı oluşturuyor.

Bu özellikleriyle acem çay bardakları, Türkiye'nin çay kültüründe önemli bir yer tutmaktadır ve çay servislerindeki estetik dengeyi sağlamak için tercih edilmektedir.

Kaynak: ABCgazetesi

İlgili Haberler

Kaynak:BBN