Konya'daki bu tarih ücretli mi olacak?

Konya'daki bu tarih ücretli mi olacak?
Konya'da bulunan, hanedan üyeleri ve diğer önemli figürlerin birebir kopyalarının yer aldığı ve tarihseverler için önemli bir referans noktası olan Darü'l-Mülk Sergi Sarayı’nın ücretli olması gündemde..

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kılıçarslan Meydanı'nda hayata geçirilen Darü'l-Mülk Sergi Sarayı, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını ziyaretçilere sunan eşsiz bir sergi alanı olarak açıldığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. Müze, "Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi" ve "Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi" başlıkları altında iki önemli koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

darul-mulk-1.jpg

HANEDANLARDAN CANLI KOPYALAR
Uzun süren çalışmalar sonucunda DNA kodlarıyla yapılan, Selçuklu hanedanlarından 12'sinin birebir çok yakın kopyaları, geçmişte elde edilen resimler kullanılarak tahmini boyutları çıkarılarak sergileniyor. Yüz yapıları, kemik yapıları, vücut yapıları detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve sergide yüzde 95 oranında bir gerçeklikle sunuldu.

darul-mulk-2.jpg

ONAY GELİRSE GİŞE KURULACAK
Selçuklu Hanedanlarına ait yaşayan bir mirasın benzersiz bir şekilde canlandırılmasını sağlayan projeyi görmek isteyenler çok yakın bir dönemde ücret ödemek zorunda kalabilir. Çünkü Konya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündeminde müzeye girişlerin sembolik de olsa ücretli olması var. Eğer meclis onayından geçerse Konya Büyükşehir Belediyesi müzeye gişe kuracak.
DARÜ'L-MÜLK SERGİ SARAYI
Darü'l-Mülk Sergi Sarayında, hanedan üyeleri ile birlikte bir vezir ve iki korumanın da birebir kopyaları yer almaktadır. Toplamda 27 kişiye ait kemikler bulunmuş ve detaylı analizlerle her birinin yaşamına ait bilgiler ortaya çıkarılmıştır. Sergi, ziyaretçilere o dönemin atmosferini tam anlamıyla yaşatmak amacıyla titizlikle oluşturulmuş bir müze niteliğindedir. Yüzde 95 oranında başarıyla sonuçlanan bu proje, Selçuklu Hanedanlarına ait 12 tanesinin birebir çok yakın kopyalarını içeren bir sergi alanını sunarak kültürel bir zenginliği ortaya çıkarmaktadır. Müze ayrıca ve tarihseverler için önemli bir referans noktası olarak ilgi çekiyor.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.