Konya'daki bu tarih ayağa kaldırılmayı bekliyor

Konya'daki bu tarih ayağa kaldırılmayı bekliyor
Yapımı 13. yüzyıla dayanan Konya’nın tescilli tarihi yapısı ayağa kaldırılmayı bekliyor...

Meram Ateşbaz Mahallesi Azerbaycan Caddesi’nde bulunan tarihi Şerafeddin Sarnıcı ilgi bekliyor. 13.yüzyıl Selçuklu Vezirlerinden Sahip Ata’nın vakfiyelerinden birisi olan ve uzunca bir süre bölgenin ihtiyacını karşılayan sarnıç, en son 1993 yılında Selçuk Üniversitesi tarafından restore edilmiş. Günümüzde adeta kaderine terk edilen ve çer çöp içerisinde kalan sarnıcın şeniden temizlenip modernize edilmesi bekleniyor.

sanirc-4.jpeg

SARNIÇ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Sarnıç, içinde su biriktirmek için yer altında yapılan depo olmakla birlikte gemilerde saçtan yapılmış tatlı su deposudur. Eskiden evlerin bodrum katlarındaki küçük sarnıçlarda, damdan alınan yağmur suyu biriktirilirdi.

sanirc-5.jpeg

Daha eski dönemlerde de suyu bir mahalle ya da kent halkı tarafından kullanılmak üzere, çok daha büyük boyutlarda sarnıçlar yapılırdı. Arkeolojik kazılarda Antik Çağ'da Anadolu'da, dağ kalelerinde, su gereksiniminin sarnıçlarla karşılandığını gösteren buluntulara rastlanmıştır.

sanirc-2.jpeg

Bizans döneminde sarnıç yapımına büyük önem verilmiş; sarnıçların en ünlülerinin yer aldığı İstanbul'daki üzeri tümüyle kapalı sarnıçlar bulunduğu gibi, büyük bir havuz görünümünde açık sarnıçlar yapılmıştır. Bu sarnıçlara su kent dışındaki kaynak ve göllerden su kemerleriyle getirilirdi.

sanirc-3.jpeg

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum