Türkiye'de plastik poşet kullanımı yüzde 62 azaldı

Türkiye'de plastik poşet kullanımı yüzde 62 azaldı
Sıfır Atık çalışmaları ile ilgili Türkiye'nin bir çok şehrinde çalışmalar sürüyor. Uygulama sonrası 25 kuruş ücret ile satılan tüketicilerin kullandığı market poşeti (plastik poşet) oranı yüzde 62 azaldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde “Mutfakta Sıfır Atık ve Kompost” konulu söyleyişi düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri arasında düzenlenen etkinlikte sıfır atık hakkında bilgiler verildi.

whatsapp-image-2024-05-07-at-14-26-09.jpeg

Programda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürü Hülya Şevik, "Günümüzde, çevre kirliliği ve atık sorunları dünya genelinde ciddi bir endişe kaynağı haline geldi. Bu sorunlarla mücadele etmek ve dünyamızı korumak için harekete geçmek zorundayız. İşte bu sebeple, sıfır atık projesi gibi çevre hareketlerinin önemi her zamankinden daha fazla artmaktadır. Bildiğiniz üzere 2017 yılından itibaren Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan sıfır atık projeside2022 yılında BM Genel Kurulunda alınan kararla küresel bir çevre hareketine dönüşmüş ve böylece bizden sonraki nesillerin de hak ettiği yaşanabilir dünyayı korumak için önemli bir adım atılmıştır. İsrafın önlenmesi ve atık oluşumunun azaltılması temel hedefleriyle başlayan sıfır atık projesine, “Mutfakta Sıfır Atık” felsefesini yaygınlaştırmak, uygulamaya geçirmek çok değerli bir katkı sağlayacaktır.

Sıfır atık projesi ile şimdiye kadar;
• 3,9 milyon ton sera gazı salınımı engellendi,
• Plastik poşet kullanımı %62 azaldı,
• 572 milyon metreküp su tasarrufu,
• 530 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu

sağlandı" ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2024-05-07-at-14-26-08.jpeg

HER AİLE ALDIĞI ÜRÜNÜN 5'TE BİRİNİ ÇÖPE ATIYOR

İl Müdürü Şevik, "Her ailenin aldığı gıda ürününün beşte birini çöpe atmakta olduğu, evlerden kaynaklanan atıklarının büyük miktarının organik atıklar olduğu düşünüldüğünde “Mutfakta Sıfır Atık”ile biraz önce belirttiğim kazanım rakamlarının katlanarak artacağı aşikârdır. “Mutfakta Sıfır Atık” felsefesinin başarılı bir şekilde uygulanması için hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Hep birlikte;

  • tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek,
  • ihtiyacımızın ne olduğunu belirleyerek,
  • atık oluşumunu önleyerek, azaltarak
  • en önemlisi israfı önleyerek

daha güzel bir dünyada yaşamamız mümkün. Ortak evimiz dünya için hayatımızın her aşamasında yapabileceklerimiz var çözüm bizler de. Sıfır atık izin biz de varız Destekleri için üniversitemize ve katılımlarınız için sizlere teşekkür ederim" şeklinde görüş belirtti.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.