MUSTAFA AYCAN

MUSTAFA AYCAN

Orucun iftarı, siyaset olmasın

Orucun iftarı, siyaset olmasın

Yaşını almış insanların içinde bulunduğumuz şu mübarek günlerde her sene olduğu gibi “Nerede o eski Ramazanlar?” cümlesini bu yılda duymuşsunuzdur.

Günümüzde Ramazan aylarının eskisi gibi büyük bir coşkuyla karşılanmadığı, hele ki bu yıl iliklerimize kadar işleyen, ekonomik kriz sonrası, daha bir kapalı devre yaşandığı aşikar.

Büyük çoğunluk kendi evinde kendi halinde, eda etmeye çalışıyor mübarek ayı.

Diğer geleneklerimizde olduğu gibi, Ramazan geleneklerimizde bu gidişle tarihin tozlu raflarına kalkacak gibi. Benim olduğu gibi birçoğunuzun da en önemsediği bu geleneklerin başında yer alması gereken Ramazan ayının, birlik ve beraberliği pekiştirmesi geliyordu.

Aslında yakın tarihte ülkece yaşadığımız büyük afette, bu geleneğimizin pekte azalmadığına şahit olmuştuk. Her görüş, her fikir, her ideoloji birliktelik mesajını kuvvetli bir şekilde vermişti.

Ya sonra?

Yazık ki, Ramazan ayının girişiyle birlikte zaten kendisi bir sınav olan bu mübarek aya, garip bir sınav daha eklendi. Gündem o büyük afetin acılarını birlik ve beraberlikle dindirmek, uzunca bir süre daha devam edecek acılara merhem olma çabamıza mübarek ay vesilesiyle daha sıkı sarılmak olmalıyken, kendimizi yine bir seçim yaygarasının içinde buluverdik.

Tüm dertler sümen altı edilip, gündem seçim oluverdi.

Afet günlerinde ve bu gün evde, işte, sokakta bir daha böyle afetlerde bu tür ihmallerin yaşanmamasına dair kamuoyu oluşturulması için güçlü ses çıkarmamız gerekirken, mağdur olan kardeşlerimize daha nasıl faydalı olabiliriz, ihmali olanları sorgulamamız gerekirken...

Kendimizi nafile seçim sohbetlerinde buluverdik. Farkında olarak ya da olmayarak, ülkece aile bireyleri arasında bile bir fikir erozyonu, kalp kırmalar belki hakaretler, küfürler tamda bu mübarek vakitlere denk geldi.

Üzücü olan kısım şahsen hiç itibar etmediğim ve bu aya denk gelişi ile daha çok üzüldüğüm, siyasi konuları tartışırken insanların birbirini kıracak şekilde siyasi görüş ve fikirlerini ifade etme çabaları.

Oysa, belki de eski Ramazan sofralarının en çok özleneni o birlik ve beraberlik hissi. Eskiden büyük, küçük demeden herkes Ramazan sofrasında bir araya gelir, doyasıya sohbet eder ve güzel anılar biriktirirdi. Bu ayda dargınlar barışır, yani herkesin mutlu olduğu ve başkalarını mutlu ettiği bir zamandı.

Sevgili dostlar lütfen, kullanacağımız bir oy ve bunu hangi yönde kullanacağımız zaten şekillenmişken, kararsız kesimde okuyup, araştırıp, siyasileri veya değer verdiği kişileri dinleyip yada her ne şekilde görüşüne yön veriyorsa yolunu belirlesin. Özellikle fanatik siyasi görüşe sahip dostlarımızla bu tartışmalardan sakınalım. Kalp kırmayalım, kırılmayalım, yaptığımız ibadetler siyasete meze olmasın.

Hani meşhur bir söylem var "Sevdiklerinizle siyaset yapmayın Siyaset dostlukları zedeler. Siyasetçiler yollarına devam eder Siz dostlarınızı yitirirsiniz"

Hiç olmazsa şu mübarek ayın hatırına bu söylemi rehber edinelim.

Cümleten hayırlı Ramazanlar.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA AYCAN Arşivi